EKOLOŠKE HULJE

ILEGALNI DEPONIJ U VALDEBEKU Ogromno smetlište čistit će mještani, a poslije možda i vlasnik - Hrvatske šume


Hrpa građevinskog otpada, šute ima možda na tone. Isluženi kućanski aparati, drvena stolarija, staklene boce, limenke, automobilske gume, madraci. Plastične stolice i kante, vrećice razasute posvuda. Granje stabala nagrđeno odjećom, iskorištenim maramicama i namočenim kartonskim kutijama. Planine smeća prekrivaju svaki kutak šumice smještene između Valdebeka i Premanturske ceste, u vlasništvu Hrvatskih šuma. Divlji deponij ruglo je predgrađa, samo dva kilometara udaljenog od centra Pule, nelegalno odloženo smeće gomila se iz dana u dan. I tako je već godinama. Ekološke hulje, izgleda, tamo su se besramno i trajno nastanile, a njihove će prljave ostatke ovog vikenda čistiti stanovnici.

Raskrčiti staze

"Pozivaju se svi mještani na radnu akciju čišćenja šumice u Valdebeku. Herculanea će postaviti tri baje za krupni otpad. Potrebno je da svatko od nas donese svoje rukavice, svako od nas ima doma viška vreća za smeće, pa i to ponesite. Plan je očistiti smeće po šumici i raskrčiti pješačke staze. Uzmite jake škare za grane, pile, rankun… ", poziv je Mjesnog odbora Valdebek koji je nedavno objavljen na društvenim mrežama.

Mještani se, ne osporavajući hvalevrijednu inicijativu, s obzirom na količinu glomaznog otpada rasprostrtog po nemaloj šumi, pitaju trebaju li uopće oni biti ti koji će počistiti površinu koju su nagrdile neodgovorne šporkulje, a koja je u nadležnosti države.

Kako doznajemo, Herculanea je u par navrata već čistila spomenuto područje. Naime, gradsko komunalno poduzeće je do srpnja ove godine građanima Pule, pa tako i mještanima Valdebeka, naplaćivala stavku za troškove uklanjanja otpada kojeg je nepoznata osoba odložila izvan odlagališta otpada. Međutim, nakon nekoliko takvih akcija čišćenja, ništa se u bitnome nije promijenilo, smeće se nastavilo gomilati, a Herculanea je, s obzirom na to da više ne naplaćuje spomenutu stavku, odustala od Valdebeka. Sada je, neslužbeno doznajemo, taj vrući, smrdljivi krumpir u Valdebeku, stvar vlasnika, odnosno Hrvatskih šuma. (Piše Chiara BILIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater