Treću godinu zaredom

STOTINJAK ZALJUBLJENIKA U MORE ČISTILO ROVINJSKU LUKU: Ronioci iz mora izvukli svašta, od boca preko brodskih dijelova, inventara ugostitelja do romobila i bicikla

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Unatoč činjenici što je prije pet godina ekološka akcija čišćenja podmorja u rovinjskoj luci obavljena, količina jučer izronjenog i dopremljenog na molo, nije bitno smanjena

 

U režiji Kluba podvodnih aktivnosti Rovinj, treću godinu za redom održana je velika akcija čišćenja podmorja i to na dvjema lokacijama- gradskoj luci i ispred samog Kluba (područje ex. željezničke stanice). Zbog lokacije u centru grada, projekt "luka" izazvao je golemu znatiželju turista i šetača koji su, na žalost, uz vrijedne ronioce pristigle iz brojnih hrvatskih ronilačkih klubova kao i "kopnenih" snaga sastavljenih od djelatnika Centra za istraživanje mora Instituta "Ruđer Bošković" i Komunalnog servisa, imali što i fotografirati.

U kratkom vremenu iz mora se počelo vaditi sve ono što mu ne pripada- od boca i ostalog stakla, preko brodskih dijelova, inventara ugostitelja do romobila i bicikla. Sve nekako umotano, ruzinovo, crno i šporko. Jednom riječju nepotrebno i višak koji se trebao pohraniti na drugom mjestu a ne u moru.

-Ono što posebno žalosti jest činjenica da je upravo ova lokacija, a u pitanju je podmorje od cirka jednog hektara očišćeno prije pet godina, i da danas situacija nije nimalo bolja, kaže nam kreator i jedan od pokretača ekološke akcije David Brattoni, ispred Kluba podvodnih aktivnosti, koji je i ove godine u Rovinju uspio okupiti i zaposliti ronioce iz čak 16 ronilačkih klubova Hrvatske.

S njegovim se mišljenjem slaže i znanstvenica Mirta Smodlaka Tanković, od koje također, dobivamo odgovor kako situacija nije nimalo ružičasta.

-Na žalost izvučeno je previše toga, a o kojim količinama i vrsti otpada je riječ znat ćemo tek sutra. Naime, bar jedan dan potreban nam je da se sve to izvaže, sortira i pospremi u kontejnere, objasnila je dr. Smodlaka Tanković, koja uistinu s još osmero djelatnika CIM-a i okužena otpadom, nije imala vremena ali ni mjesta da nam se više posveti.

Dakle, "kilaža" izvučenog otpada bit će poznata kroz koji dan, kao i količina novca koja je prikupljena na humanitarnoj lutriji Kluba podvodnih aktivnosti Rovinja od koje je sav prilog bio umjeren u korist Nedžada Kahvića, učenika 6. razreda Osnove škole i kupnju pomagala -sjedalice. Uz to, ekološkoj akciji pridružio se i Crveni križ Rovinj, koji je također tijekom jutra za građane i goste Rovinja na Trgu mjerio tlak i šećer u krvi, a donaciju za tu uslugu usmjeravao u istu kasu i za Nedžada, kojemu će također pomoći i grupa Big Wave, s   nastupom ispred Kluba podvodnih aktivnosti Rovinj.

Dodajmo, i kada je riječ o samoj ekološkoj akciji čišćenja luke i jedne plaže na Porton Biondiju da su uz brojne hrvatske ronioce, djelatnike komunalnog i CIM-a, svoj obol akciji dali i Crveni križ Rovinj, grupa Big Wave, Lučka uprava Rovinj, kao i sponzori Turistička zajednica grada Rovinja i ugostitelj Pjer Jakupi, vlasnik restorana "Da Piero "koji je brojnoj ekološkoj ekipi osigurao besplatno piće.

Kurioziteta radi spomenimo i da će sav željezni otpad izvučen iz mora biti upotrebljen. Za njim je naime, interes iskazao rovinjski kipar Andrija Milovan, koji će kako neslužbeno doznajemo, od njega izraditi skulpturu. Podsjetimo, Milovan je i autor replike svete Eufemije koja je postavljena u moru,   i koja je isto tako plod odlične suradnje Kluba podvodnih aktivnosti Rovinj i rovinjskog umjetnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater