PROVJERILI SMO

CIJENE HRANE I PIĆA NA POTEZU OD ARENE PREKO KANDLEROVE DO FORUMA I GIARDINA: U odnosu na druge gradove na Jadranu, PULA NIJE SKUPA


Kakve su cijene u Puli, provjerili smo obišavši pulske kafiće, restorane i zalogajnice u centru grada, a zaključak nakon obilaska je vrlo jednostavan - cijene su zasigurno pretjerane za domaće, ali turistima ugostiteljske usluge ne bi trebale biti preskupe. Pula se po cijenama ne može usporediti s nekim drugim razvikanim turističkim mjestima

I vrapci na grani već znaju da duž obale tijekom turističke sezone cijene podivljaju, pitanje je samo gdje i koliko. Rekorderi su, kao i svake godine, južni krajevi, a posebice otoci. Tako ćete na Hvaru paštu platiti oko 240 kuna, a hamburger s krumpirićima čak i do 165 kuna. Kuglica sladoleda na istom je otoku 14 kuna, a komad pizze 30 kuna.

Kakve su cijene u Puli, provjerili smo obišavši pulske kafiće, restorane i zalogajnice u centru grada, a zaključak nakon obilaska je vrlo jednostavan - cijene su zasigurno pretjerane za domaće, ali turistima ugostiteljske usluge ne bi trebale biti preskupe. Pula se po cijenama ne može usporediti s nekim drugim razvikanim turističkim mjestima.

Pizze i plate

Ali, krenimo redom. Neposredno uz Arenu smješteno je nekoliko fast foodova i pekarnica gdje su cijene svima prihvatljive - primjerice komad pizze 15 kuna.

Nedaleko Arene, u pravom restoranu, glavno jelo poput bifteka u umaku od zelenog papra košta 180 kuna, a ramstek tagliata s rokulom i povrćem na žaru 140 kuna. Skuplje, no riječ je o dobrom restoranu gdje cijene ni ne mogu biti niže. Krenemo li dalje Kandlerovom ulicom prema Forumu dolazimo do načičkanih restorana jedan do drugoga. Ponuda je raznolika, od ribe do nezaobilaznih ćevapčića i jela po narudžbi. Cijene: lignje za žaru oko 80 kuna, špageti bolognese 65, rižoto sa škampima 99, miješane školjke 83, ražnjići od 70 do 80 kuna, miješano meso oko 100, a palačinke 35 kuna. Mnogi restorani nude i takozvane riblje ili mesne plate za dvoje, koje koštaju od 140 kuna naviše. Dakle, po glavi oko deset eura. No, našli smo i riblje plate za dvoje po cijeni od 259 kuna! U istom objektu špageti koštaju od 52 do 59 kuna, a porcija ćevapčića 62, dok je punjena pljeskavica s pomfritom 65 kuna.

Pizze na Forumu koštaju od 60 do 80 kuna, istarski odrezak 100, a bečka šnicla 85 kuna. Porcija škampa za žaru ovdje je po 160 kuna, a porcija dagnji 80. Čim odmaknete s Foruma cijene su niže - pizze koštaju od 35 do 45 kuna, lignje su 45, a mix grill 60 kuna.

Svijet burgera

Sve popularniji burgeri, koji se mogu pojesti na nekoliko mjesta u centru grada, koštaju od 60 do 80 kuna, ali riječ je o luksuznijoj varijanti ovoga jela. One, rekli bismo "obične" hamburgere, i dalje možete pojesti po cijeni nešto višoj od 20 kuna. U Ulici Sergijevaca uvijek je pun i riblji restorančić u kojem primjerice tuna steak burger košta 95 kuna, porcija calamara isto toliko, a popularni "frito misto" je 85 kuna. Decilitar vina košta deset, a pivo od 18 do 25 kuna.

Kuglica omiljene ljetne slastice - sladoleda - prodaje se po cijeni od 7 do 10 kuna. U najfrekventnijoj pješačkoj ulici "ice cofee" košta 25 kuna, dok su sladoledni kupovi deset kuna više. Što se pak kafića tiče cappuccino na glavnom gradskom trgu - Forumu - košta od 12 do 14 kuna, sokovi od dva decilitra ili bočice gaziranog pića od pola litre po 20 kuna, a domaća pašareta primjerice 15 kuna. Pivo, domaće od pola litre, košta od 15 do 20 kuna, dok su ona uvozna skuplja i cijena im se kreće od 20 do 30 kuna, ali za 0,33 litre. Giardini su za koju kunu jeftiniji.

Na njima smo susreli i jednu njemačku obitelj koju smo upitali što vele o našim cijenama. Kako nam je pojasnio otac obitelji Thomas, koji ovdje ljetuje sa suprugom i tri sina, godišnji odmor provode u apartmanu na Stoji pa sami kupuju hranu i kuhaju. Ona im, kako veli, u trgovinama nije skupa.

Primjedbe na cijene, uvijek za koju kunu više u sezoni, imaju domaći ljudi.

- Kava na Forumu gotovo dva eura, to je nama previše, složni su Puljani s kojima smo pričali, a koji su uvjereni da kafići u gradu ne mogu živjeti samo od sezone i turista već od njih, cjelogodišnjih posjetitelja. Na kraju krajeva, vele, turisti uopće ne piju kavu pa cijena barem ovog popularnog napitka ne bi trebala biti "turistička kategorija".

Nema iznenađenja

Ono što se svakako mora pohvaliti jest činjenica da većina restorana vrlo transparentno ističe svoje cijene pa se jelovnici sa svim cijenama nalaze na terasama ili pred ulazima ugostiteljskih objekata. Tako se ne može dogoditi, a što se događalo ranijih godina, da neke cijena iznenadi.

Grožđe u Puli 30, u Rovinju 100 kuna

Cijene na pulskoj tržnici također nisu turistička kategorija. Tako se primjerice bijelo grožđe prodaje po cijeni od 30 kuna, dok je kilogram ovog voća u Rovinju skuplji za 70 kuna. (Borka PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini