LOŠA REKLAMA

ISTRAŽIVANJE U VELIKOJ BRITANIJI: Pula postala skuplja od gradova u Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj i Grčkoj. KORAK DO DUBAIJA

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Rezultati su pokazali da je u šest od deset destinacija koje su bile predmet istraživanja cijene obiteljskog ljetovanja u prosjeku pale za 76 funti ove godine. Pula je među četiri destinacije (i jedina u Europi) u kojima su cijene rasle, uz Toronto, Orlando i Dubai, a po ukupnoj cijeni je četvrta iza ta tri grada

Je li Pula skupa ili čak preskupa, ili nije? Jedno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, koje su jučer prenijeli brojni mediji u Hrvatskoj i susjedstvu, pokazalo je da jest. Naime, u konkurenciji 10 turističkih mjesta iz 10 zemalja, ispalo je da je Pula četvrta najskuplja.

Istraživanje je provela britanska Marks & Spencer banka s ciljem pomoći svojim klijentima i britanskim obiteljima općenito da se što lakše snađu u moru ponuda za godišnji odmor. Istraživanje je prenio renomirani britanski list Daily Mail, a potom i mnogi drugi, a zaključak je uglavnom bio da je Pula izuzetno skupa, pa su se objavljivali i naslovi da je Pula među najskupljim gradovima na svijetu, što je ipak daleko od istine.

Istraživanje je obuhvatilo najpopularnije ljetne destinacije u Velikoj Britaniji: bugarski Sunny Beach, Algarve u Portugalu, Antaliju u Turskoj, grčki Zakynthos, Dordogne u Francuskoj, Lanzarote u Španjolskoj, Dubai (Ujedinjeni Arapski Emirati), američki Orlando, kanadski Toronto i Pulu.

Predivni Algarve

Rezultati su pokazali da su cijene obiteljskog ljetovanja u prosjeku pale za 76 funti ove godine, ali samo u šest od deset destinacija koje su bile predmet istraživanja. Pula je među četiri destinacije (i jedina u Europi) u kojima su cijene rasle, uz Toronto, Orlando i Dubai, a po ukupnoj cijeni je četvrta iza ta tri grada. M&S navodi da je taj porast cijena ljetovanja u Puli 0,7 posto, što objašnjavaju porastom popularnosti Pule i Hrvatske među britanskim i drugim turistima. Kad se uzme u obzir da su neka druga ljetovališta ove godine smanjila svoje cijene za oko 20 posto, što je učinila, primjerice, predivna regija Algarve na jugu Portugala, poznata po prelijepim kilometarskim plažama i bogatoj kulturnoj baštini - ispada da su Pula i Hrvatska van trendova na vlastitu štetu.

Prošle godine u istom je istraživanju Pula bila jeftinija od destinacija u Grčkoj, Portugalu, Francuskoj i Španjolskoj, a sad je od njih skuplja. Jeftinija od Pule bila su ljetovališta u Bugarskoj i Turskoj, koja su sad još jeftinija, a velike svjetske destinacije Toronto, Orlando, Dubai bili su skuplji, a sad su još skuplji.

Kako ističu iz M&S banke, to je tako zbog porasta cijena avionskih karata, ali i zato što je u tim mjestima najskuplje jesti vani. Samo let do Orlanda ili Toronta jednu bi britansku obitelj stajao više nego ukupna cijena sedmodnevnog ljetovanja u omiljenom odmaralištu u Bugarskoj. Ljetovanje u tim gradovima jednu britansku obitelj košta 5.076, odnosno 4.792 funte. Slijede Dubai (3.576) i Pula (3.372), iza koje je Lanzarote (Španjolska) s 3.336 funti.

Ove je iznose M&S dobio na bazi sedam noćenja u najprihvatljivijem smještaju za obitelj s tri zvjezdice, dodavši toj cijeni najjeftinije avionske karte, večeru negdje vani, kupovinom i barem jednom aktivnosti koja se nudi.

Burgeri su skupi

To su brojke, što kažu ljudi iz prakse? Zlatko Deskar, predsjednik Ceha ugostitelja Pula, smatra da je ovo istraživanje pretjerano.

- Pročitao sam ovlaš jedan tekst o tome, ali odmah mi je upalo u oko da je u samom tekstu i analizi premalo podataka da bi se uopće moglo govoriti o tome.

Sasvim je nelogično uopće uspoređivati Pulu i Dubai, pogotovo zbog toga što nisu u obzir uzete druge hrvatske destinacije. Jer ako ćemo iskreno, unatoč tome što neke cijene u Puli jesu porasle, i dalje smo po cijenama noćenja i hrane barem ljestvicu ispod ostalih razvikanih hrvatskih destinacija.

Kod nas jedna obitelj i dalje može fino ručati za 100 do 200 kuna po osobi, a to što su u ovom trenutku hamburgeri možda preskupi, valja imati na umu da vam je to tako sa svakim trendom. Kad je nešto "in" u određenom periodu, tom proizvodu rastu cijene. Tako će vam sada biti s pićima koja će se servirati u ekološki prihvatljivijim čašama i s nekakvim eko slamkama. Naprosto, te su sirovine skuplje od plastike i njihova će nabavka diktirati cijenu. Tako i vrsta i cijena mesa koje nabavljaju za hamburgere dirigira njima cijenu. Ali sve u svemu, ovaj je tekst u Daily Mailu vrlo loša reklama za nas, a definitivno ne predstavlja realno stanje, poručio nam je Deskar.

Ni metode, ni detalja

S njim se slaže i direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj.

- Teško je komentirati rezultate nekog istraživanja koje ne navodi metodu niti detalje analize već vrlo općenite podatke. Sam smještaj ima vrlo veliki raspon cijena za četveročlanu obitelj, iako su svi 3 zvjezdice. Pritom valja imati na umu da kod nas hoteli, primjerice, uopće nemaju četverokrevetnih soba, pa je jedna obitelj primorana uzeti dvije hotelske sobe po istoj cijeni. Zbog toga se radije i odlučuju za najam kuća ili apartmana. Upitno je i da li su za obje godine gledali isti period i isti smještaj. Pitanje je i koje su to atrakcije ili aktivnosti čije su cijene uzeli u obzir, da li su iste aktivnosti uzeli u obzir 2018. i 2019., da li su slične aktivnosti ili večere vani u svim destinacijama ili su uzeli one sa sličnim cijenama, i tako dalje. Ima tu puno upitnika za bilo kakav suvisli komentar, ali svakako su nam, nažalost, ove godine priuštili lošu reklamu, kaže Cinkopan Korotaj.

Poredak (ljetovanje za obitelj u funtama)

Toronto (Kanada) - 4.204

Orlando (SAD) - 4.036

Dubai (UAE) - 3.444

Dordogne (Francuska) - 3.740

Algarve (Portugal) - 3.736

Zakynthos (Grčka) - 3.608

Lanzarote (Španjolska) - 3.604

Pula (Hrvatska) - 3.348

Antalya (Turska) - 3.144

Sunny Beach (Bugarska) - 3.136

2019.

Toronto (Kanada) - 5.076

Orlando (SAD) - 4.792

Dubai (UAE) - 3.576

Pula (Hrvatska) - 3.372

Lanzarote (Španjolska) - 3.336

Dordogne (Francuska) - 3.312

Zakynthos (Grčka) - 3.124

Antalya (Turska) - 3.072

Algarve (Portugal) - 2.980

Sunny Beach (Bugarska) - 2.596

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum