SVA NAŠA VJENČANJA

Izložba u pulskom klubu Kotač: Zbog patrijarhata se blaže gleda na dvije majke s djetetom, nego na dvojicu očeva s djetetom

| Autor: Zoran ANGELESKI

Problem se zna javiti prilikom upisa djece istospolnih partnera u školu. Premda nije bilo izravne diskriminacije djece, u nekim sredinama, pa i u jednoj školi u Istri, djeca se nisu mogla upisati pod izgovorom "nemamo više mjesta". Ali su se upisali u drugu školu u istom mjestu * Cilj je ove izložbe podizanje vidljivosti LGBTIQ+ parova koji su sklopili životno partnerstvo ili brak

 

Nakon otvaranja izložbe "Sva naša vjenčanja" u pulskom klubu Kotač, dokumentarističkog prikaza sklapanja životnih partnerstva u Republici Hrvatskoj, razgovarali smo s organizatorom izložbe, voditeljem pulskog kolektiva Proces Janom Franjulom te, u ime udruge 'Dugine obitelji', s Danielom Martinovićem. Upravo je ta udruga ustupila za ovu izložbu privatne fotografije 11 istospolnih parova koji su sklopili životno partnerstvo u Hrvatskoj ili, pak, brak izvan Hrvatske.

Fotografije njihovog najvažnijeg dana u životu hrabro su podijeljene s hrvatskom javnošću, pokazujući da ljubav i zajedništvo ne poznaju granice. Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola donesen je velikom većinom glasova u Saboru 2014. godine, a kako kažu naši sugovornici, od tada je u Hrvatskoj preko 260 parova sklopilo životno partnerstvo. Cilj je ove izložbe podizanje vidljivosti LGBTIQ+ parova koji su sklopili životno partnerstvo ili brak.

Ne pristaju na život 'u ormaru'

- Javna vidljivost istospolnih parova još je uvijek vrlo rijetka, što je zasigurno rezultat strahova od reakcija okoline, obitelji, poslodavca, tako i želje za privatnošću. Ovom izložbom želimo pokazati da postoje, da se ne boje pokazati svoju ljubav i sreću i da ne pristaju na život 'u ormaru', istaknuo je Jan Franjul prilikom otvorenja izložbe.

Posjetitelji mogu vidjeti i slikovnicu "Moja dugina obitelj", čiji je cilj jačanje socijalne integracije djece koja imaju istospolne roditelje te promicanje tolerancije i poštovanja različitosti. Objavljena je sredinom srpnja prošle godine, a namijenjena je djeci predškolske dobi te prikazuje sličice iz života dvoje djece s istospolnim roditeljima. Slikovnica je besplatna, a onaj tko želi podržati rad Duginih obitelji, može uplatiti donaciju na račun udruge. Informacija se mogu pronaći na njihovoj web stranici. Prvo izdanje tiskanog izdanja imalo je ograničenu nakladu od 500 primjeraka, a sufinanciralo ga je Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SUBOTE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of