JEDNA OD PRIMADONNA ISTARSKE GLAZBENE SCENE LIDIJA PERCAN DANAS SLAVI ROĐENDAN

Čestitke legendarnoj "muli de Parenzo", vječnoj djevojci iz Raklja


Danas rođendan slavi jedna od najpopularnijih istarskih pjevačica, legendarna Lidija Percan, rođena u Raklju, koja je već od rane mladosti počela promicati istarsku besidu, recitiravši na brojnim priredbama u školi i izvan nje pjesme sumještanina Mate Balote.

Nezaboravne melodije

Od rane mladosti zakoračila je u svijet zabavne glazbe, te pjevala i kao solistica i s raznim glazbenim sastavima. Na svojim singl pločama vješto je spajala glazbu i izričaj Istre i primorja, te sve pretočila u neke od najljepših istarskih pjesama koje su i danas zvučna kulisa istarske svakodnevnice. Pravu glazbenu afirmaciju doživjela je tijekom glazbene suradnje s pokojnim Đorđem Novkovićem, koji je prepoznao njezine velike glasovne mogućnosti, te za nju skladao nezaboravne melodije.

Legendarna "mula de Parenzo" nije se samo proslavila u Puli, nego i u inozemstvu, uz brojne suradnje s raznim glazbenicima.

Novkovićeve skladbe "Hiljadu suza za jednog mornara" i "Sve su se laste vratile s juga" usmjerile su njezinu karijeru izvan granica države, sve do Amerike, Kanade i Australije. Uslijedili su hitovi "Mornare lipi moj", "Budi sretan, sine moj", "Zvala sam te da se vratiš", "Što je tužna jesen u vrtu mom"…

U svojoj dugogodišnjoj karijeri, Lidija Percan, bilježi i brojne nastupe na festivalima od Melodija Istre i Kvarnera, Zagreb festa, Splitskog festivala, Arena festa... Nakon uspjeha s Novkovićem, Lidija Percan počinje njegovati i skupljati istarsku starogradsku kanconu. U suradnji s maestrom Stipicom Kalogjerom snimila je osam long-play ploča koje sadrže kancone na istrovenetskom dijalektu. Lidija Percan u svojoj je dugogodišnjoj karijeri ostvarila suradnju s velikim imenima, pa su pjesme za nju pisali Alfi Kabiljo, Đelo Jusić, Bruno Krajcar, Andrej Baša, i mnogi drugi.

Koncert za dan grada Pule

Nezaboravna je i interpretacija poznate pjesme "Mamma mia dammi cento lire", iako je najveći dio štovatelja upravo poistovjećuje s "La mula de Parenzo", iako je ona u biti rakljanska cura.

Prije dvije godine poznati pjevač Zoran Tomaić organizirao joj je u Fažani proslavu za rođendan, kada je izjavila "Samo zdravlje. I neka bude mira, neka ne bude ratova. Neka bude posla i neka naša mladost ostane doma, neka svi rade. Ali iznad svega, meni je najvažnije zdravlje".

Kao i sve prave dame, ne voli reći koliko točno ima godina. Prema nekim podacima sa službenih stranica ove godine obilježava jubilarni, 80. rođendan, no prema nekim drugim podacima, prije dvije godine je proslavila 79. rođendan.

Koji god to rođendan bio, sretan joj, godine tako i tako nisu važne, samo da nam je naša Lidija živa i zdrava. A ove godine održat će veliki koncert u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula na Dan grada Pule 5. svibnja. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of