ALESSANDRO SALVI

Zanimljivo pjesničko ime iz Rovinja: Nesvakidašnje i neobične rime

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Alessandro Salvi zanimljivo je poetsko ime iz Rovinja. Stvara uratke koji su daleko od takozvane klasične poezije, premda svoju kulturu dijelom zasniva i na klasičarima. Kod njega ima eksperimenta, pjesničke igre, filozofije, te mogućnosti stvaranja vrlo zanimljivih, i rekli bismo neobičnih, nesvakidašnjih rima.

 

Nedavno je pri talijanskom Fallone editore objavio malenu knjižicu koja donosi 12 njegovih pjesama pisanih talijanskim jezikom naslovljenu "Poesie scritte sul retro di scontrini" (Pjesme napisane na poleđini računa).

U njegovim stihovima ima puno filozofije, razmišljanja te uradci, iako su formom uglavnom kraći, vrlo su bogati razmišljanjima, promišljanjima, filozofskim, o usamljenosti, svakodnevnom življenju, prožimanju svjetova, kultura, ima i erotskih pasaža, nihilizma, a onda opet neke pozitive. Poezija ovdje ima i metapoetsku funkciju.

Ne nedostaje niti misticizma, tematiziranja o ljubavi, mogućnostima koja bi mogla pružati ako bi... Zanimljiva je i metafora o sličnosti između pjesnika i košarkaša i o tome zašto jednome i drugome služi koš. Salvi smatra da je poezija zavodljiva, a proza da nešto govori, da pripovijeda.

Neki njegovi stihovi su poput proze, gdje je prisutna čitava životna filozofija, od vjere, konvertiranja, društvene zbilje, erotike, simbioze vremenskih dimenzija koje se razdvajaju kao što se spajaju.

Salvi pokazuje vrlo dobro poznavanje jezika u smislu iznalaženje sasvim neobičnih i neočekivanih rima, stvarajući iz toga svojevrsnu životnu filozofiju.

Deskriptivni i narativni trenuci se izmjenjuju, prožeti sugestivnim i snažnim emocijama.

Alessandro Salvi živi u Rovinju. Do sada je objavio tri pjesničke zbirke te prisutan je u nekim antologijama, a njegovi se radovi nalaze i u raznim časopisima i blogovima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of