U PULSKOM KAZALIŠTU UPRILIČENA PREDSTAVA "POLA-POLA"

Vjenčanja, razvodi i pubertet


U povodu Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade danas je u tri termina u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula upriličena predstava "Pola-pola", koja nastaje kao koprodukcija tri posve različita kazališta: Kazališne družine Pinklec, Teatra Exit i Teatra Poco Loco prema tekstu Milene Bogavac, a u režiji Renate Carole Gatica. U ulogama su se izmjenjivali Dunja Fajdić/Karolina Horvat, Mario Jakšić/Bruno Kontrec, Maja Katić/Zrinka Kušević te Igor Baksa/Davor Dokleja.

Nevesela tema

Početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća nevesela tema razvoda braka ulazi u dječju književnost na velika vrata i postaje njezin sastavni dio. To postaje i tema kazališnih predstava, kao i brojne druge teme vezane uz obitelj - od usvajanja, zamjenskih majki i drugih. No, razvod je sve učestalija tema, premda je ta tema bila zastupljena i ranije u dječjoj književnosti, sjetimo se samo Kastnerovih "Blizanki".

Tematizirati o razvodu nije lako, niti na daskama što život znači, jer nerijetko to može imati i drukčije posljedice u smislu razmišljanja i djelovanja onih koji su u to uključeni. Akteri ove predstave potrudili su se što bolje predstaviti razne fenomene i teme o razvodu braka, s relativno sretnim završetkom, koliko to uopće može biti kada je riječ o takvoj temi, no percepcija predstava koje o tome tematiziraju je vrlo različita.

Nika ima 12 godina i njeni roditelji se razvode. Andrija je njen prijatelj iz razreda, i on je to iskustvo već prošao sa svojim roditeljima koji se cijeli život svađaju i mire - žene i razvode. Prijateljstva koja se rađaju u toj dobi ostaju za cijeli život, tako će i Niku i Andriju obilježiti bliskost koju su razvili pokušavajući shvatiti zašto ljudi uopće sklapaju brakove, budući da čim se vjenčaš, već imaš pravo razvesti se.

Podijeljeno na pola

Kako tinejdžeri doživljavaju razvod? Ovo pitanje čini predstavu aktualnu ne samo za djecu i mlade, nego i za roditelje, da razmisle o svojim postupcima prije negoli kap prelije čašu i brak se raspadne. Kako to djeluje kada je dijete razdijeljeno između dvije cjeline, dvije obitelji, dvije stvarnosti? Zašto roditelji huškaju djecu jedan protiv drugog? Zašto pri tome pokazuju svoje najgore lice?

Kakva je stvarnost koju djeca doživljavaju prilikom razvoda? Je li je trauma veća za djecu ili za roditelje? Trebaju li se djeca suočiti s tom stvarnošću? Predstava progovara o problemu razvoda iz perspektive djece koja to uskoro neće više biti jer im se približava pubertet, jer imaju svoje brige, svoje tajne, i težnje da se odcijepe od roditelja, te postanu samostalne ličnosti. Uz sve to, moraju se nositi s problemima i tajnama svojih roditelja.

Predstava je namijenjena djeci od 11 godina naviše, onoj koja su doživjela razvod svojih roditelja, kao i onoj koja u svojoj blizini imaju prijatelja koji to proživljava. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum