PREDSTAVLJENO 17 RADOVA

Video izložba animacija odabranih na natječaju Industriall kod Spomenika Rudaru borcu: UMJETNIČKA INTERPRETACIJA INDUSTRIJSKE BAŠTINE

| Autor: Branko BIOČIĆ
Odabrane GIF animacije projicirane su na i oko labinskog spomenika Rudaru borcu

Odabrane GIF animacije projicirane su na i oko labinskog spomenika Rudaru borcu


Predstavljeno je 17 radova, a koje je odabrao žiri natječaja. To su radovi: Mie Belamarić, Lavoslave Benčić, Tamare Bilankov, Jelene Bogdanić, Milice Denković, Dijane Engelmann, Industrial collectivea, Poline Komyagina, Ivane Ljubičić, Katrin Novaković, Ana Marie Pepelko, Gaie Radić, Branimira Štivića, Tina Šumberca, te učenika srednjih škola Buzet i "Vladimir Gortan" Buje i Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" Labin

U petak navečer kada se već polako spustio mrak kod labinskog Spomenika Rudaru borcu održana je zanimljiva video izložba, odnosno video mapping GIF animacija koje su odbrane na natječaju IndustriAll. Natječaj se provodio u sklopu participativnih kulturnih programa projekta Društveno-kulturni centar Lamparna, kojeg sufinancira Europski socijalni fond, a s ciljem ostvarivanja socijalne integracije.

Istraživanje rudarske baštine

Na natječaj je pristiglo 90 prijava od kojih je žiri u sastavu - Ivana Tkalčić, Damir Stojnić i Tin Dožić odabrao 17 individualnih i skupnih radova. To su radovi sljedećih autora i autorica: Mie Belamarić, Lavoslave Benčić, Tamare Bilankov, Jelene Bogdanić, Milice Denković, Dijane Engelmann, Industrial collectivea, Poline Komyagina, Ivane Ljubičić, Katrin Novaković, Ana Marie Pepelko, Gaie Radić, Branimira Štivića, Tina Šumberca, SŠ "Vladimir Gortan" Buje, SŠ Buzet i OŠ "Ivo Lola Ribar" Labin.

- Jako je dobro što su osim mladih autora u ovaj projekt bile uključene dvije srednje škole -iz Buja i Buzeta te labinska Osnovna škola "Ivo Lola Ribar". Bilo je jako puno dobrih radova pa je bilo doista teško odabrati one najbolje za prikazivanje, rekao je Damir Stojnić na otvaranju izložbe.

Među predstavljenim radovima je i "Šoht", rad labinskog studenta arhitekture na Sveučilištu u Zagrebu Tina Šumberca

- Kada je objavljen natječaj istraživao sam rudarsku baštinu Labinštine. To mi je bila tema za seminarski rad na studiju arhitekture, a ta mi je tema bliska, zanimljiva i aktualna s obzirom na trenutačne radove na obnovi rudarskog šohta i projekta Podzemni grad. Zadovoljan sam što je moj rad ušao u uži izbor i što sam ga večeras mogao pokazati sugrađanima, rekao je Šumberac.

Oživljavanje javnih prostora

Izložbu je organizirao projektni partner, udruga Metamedij iz Pule, dok je za njenu produkciju bio angažiran Marko Bolković iz udruge Sonitus, koji je, koristeći metodu video mappinga, odabrane GIF animacije projicirao na i oko labinskog spomenika Rudaru borcu.

- Jedan od ciljeva ovog projekta jest potaknuti oživljavanje neiskorištenih javnih prostora u Labinu, te istaknuti potencijale lokalne industrijske i spomeničke baštine pomoću digitalne i internetske umjetnosti. Tema je industrijska baština pa smo htjeli dati priliku svima, kako umjetnicima tako i amaterima da na svoj način interpretiraju industrijsku baštinu uz pomoć njima jednostavnih i pristupačnih metoda i alata, rekla je Marijeta Bradić, projektna asistentica u udruzi Metamedij.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini