regionalno natjecanje

UMJETNIČKA ŠKOLA M. BRAJŠA RAŠAN LABIN Izvanredni rezultati mladih labinskih umjetnika

| Autor: Branko BIOČIĆ

Pravo sudjelovanja na državnim natjecanjima stekle su učenice Barbara Martinčić, Mattea Marković, Ana Vranešić i Franka Ivović u suvremenom plesu, Filippo Kranjac, Vito Diminić i Mateo Budaković u disciplini udaraljke te Gloria Kodelja i Teo Buždon u disciplini violina

 

Na 58. hrvatskom regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa koje se u različitim gradovima i u različitim disciplinama održavalo od 28. veljače do 8. ožujka, labinski su izvanredni mladi umjetnici osvojili pet prvih i jednu drugu nagradu. Inače, ovo vrlo zahtjevno hrvatsko natjecanje, namijenjeno isključivo učenicima i studentima glazbenih i plesnih škola, odvija se u tri etape: najbolji učenici škole sudjeluju na regionalnom natjecanju, a potom slijedi državno natjecanje za učenike koji su osvojili više od 90 bodova, najbolje u državi. 

Zapažen plesni nastup

Natjecanje je zahtijevalo vrlo ozbiljnu pripremu za mlade glazbene i plesne umjetnike koji su se uspjeli plasirati na državno natjecanje. Labinsku Umjetničku školu ove je godine predstavljalo devet učenika. U disciplini Suvremeni ples - skupine (koje se održavalo u Velikoj Gorici), u I. kategoriji, sudjelovale su učenice Barbara Martinčić, Mattea Marković, Ana Vranešić i Franka Ivović. Barabara, Matea i Ana su učenice 3. razreda, a Franka 4. razreda Područnog odjela u Lovranu. Pripremila ih je plesna pedagoginja, njihova učiteljica suvremenog plesa Melita Spahić Bezjak. U jakoj konkurenciji skupina plesnih škola iz Zagreba, Rijeke, Šibenika, Zadra, Osijeka i Koprivnice, ove su marljive i talentirane učenice svojim nastupom osvojile 91,38/100 bodova i time stekle pravo sudjelovanja na državnom natjecanju koje će se 3. travnja održati na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Za disciplinu udaraljke natjecanje se održavalo u Samoboru. U I. kategoriji, između 17 natjecatelja iz različitih glazbenih škola Hrvatske, sudjelovali su Filippo Kranjac, osvojivši 1. nagradu s 93/100 bodova i Vito Diminić, osvojivši 2. nagradu s 86,60/100 bodova. U II. kategoriji sudjelovao je Mateo Budaković i osvojio u 1. nagradu s 91,20/100 bodova. Svi učenici su u klasi učitelja Marijana Lincmajera, a nastupili su uz klavirsku pratnju učiteljice Jadranke Celić Bernaz. Osvojivši prve nagrade, Filippo i Mateo stekli su pravo sudjelovanja na državnom natjecanju. U disciplini violina u Zadru, natjecali su se učenici Gloria Kodelja (iz Područnog odjela Buzet) i Teo Buždon (iz Labina), oboje u klasi učitelja Damira Dekanića i uz klavirsku pratnju učitelja Davidea Circote. Gloria je u I. kategoriji osvojila 94/100 bodova, a Teo u II. kategoriji 94,60/100 bodova. Učenici su time stekli pravo sudjelovanja na državnom natjecanju koje će se za mjesec dana održati na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

- U Zadru je bilo jako lijepo. Svi natjecatelji su od mene bili stariji pa sam se jako trudila da dam najbolje od sebe. Malo mi je laknulo nakon što sam lijepo odsvirala, ali sam s nestrpljenjem čekala rezultate. Kad je mama rekla da sam osvojila prvu nagradu, nitko nije bio sretniji od mene! Sada je na redu Zagreb i jako mu se veselim. Vidim da ćemo moja violina i ja još puno toga lijepog doživjeti, rekla je Gloria Kodelja, učenica 2. razreda na violini, kojoj je ovo bilo prvo natjecanje. 

Prvo solističko natjecanje

- Ovo mi je bilo prvo solističko natjecanje u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga i Agencije za odgoj i obrazovanje. Bilo mi je to jako lijepo iskustvo. Veoma sam sretan i zahvalan učitelju i korepetitorici što sam osvojio prvu nagradu i plasirao se na državno natjecanje koje će se održati u Zagrebu, rekao je i Filippo Kranjac, učenik 2. razreda na udaraljkama, prošlogodišnji apsolutni pobjednik međunarodnog natjecanja Sonus.

Ravnateljica škole Melita Lasek Saterwhitte ističe predanost, marljivost, talent i usrdni rad učenika i učitelja, brojne dodatne sate rada, a sve uz veliku podršku roditelja koji su ih strpljivo čekali i vozili na svakodnevne probe

- Ponosni smo na ove izvrsne rezultate, pet prvih te jedan druga nagrada pa želimo svim učenicima puno uspjeha na državnom natjecanju, rekla je ravnateljica labinske umjetničke škole "Matko Brajša Rašan" Melita Lasek Saterwhitte.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater