U KLUBU HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA

Predstavljena posthumno objavljena zbirka pjesama pulske pjesnikinje: NADA GRUBIŠIĆ JE ISTINSKA VRIJEDNOST HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI

| Autor: Mladen RADIĆ
Milorad Stojević, Vanesa Begić i Boris Domagoj Biletić na književnoj promociji (Dejan ŠTIFANIĆ)

Milorad Stojević, Vanesa Begić i Boris Domagoj Biletić na književnoj promociji (Dejan ŠTIFANIĆ)


Nada Grubišić djelovala je intenzivno u književnom životu ovoga grada, kolege su je voljele i poštivale i ostavila je trag za sobom, rekao je urednik izdanja i predsjednik Istarskog ogranka DHK-a dr. sc. Boris Domagoj Biletić, koji je Nadu Grubišić nazvao jednom od značajnijih hrvatskih pjesnikinja * Nada Grubišić je intelektualno vrlo jaka i načitana autorica koja je gradila opus na klasicima, ali je bliska pjesnicima s 'post-' prefiksima", rekla je mr. sc. Vanesa Begić 

 

Iznimno brojna publika, radi koje se morao proširiti prostor promocije, okupila se preksinoć u pulskom Klubu hrvatskih književnika "Dr. sc. Ljubica Ivezić" kako bi odala počast pokojnoj pulskoj književnici Nadi Grubišić (1954. - 2018.). Povod je bila mjesečna tribina Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika na kojoj su predstavljene dvije zbirke pjesama Nade Grubišić "Gibraltar" i "Magnesium Beach", koje su objavljene posthumno. Nada Grubišić i njena književna ostavština okupili su tako preksinoć prijatelje i rodbinu.

Vrsna i iskusna poetesa

- Nada Grubišić djelovala je intenzivno u književnom životu ovoga grada, kolege su je voljele i poštivale i ostavila je trag za sobom, rekao je urednik izdanja i predsjednik Istarskog ogranka DHK-a dr. sc. Boris Domagoj Biletić, koji je Nadu Grubišić nazvao jednom od značajnijih hrvatskih pjesnikinja. Prvu knjigu objavila je 1986. i do danas je objavljeno 13 njenih knjiga, uglavnom pjesničkih zbirki. "Gibraltar" i "Magnesium Beach" su objavljene, prošle godine, no Biletić kaže da je u planu i knjiga njenih izabranih pjesama, svojevrsni "best of".

- Nada Grubišić vrsna je iskusna poetesa koja je u posljednjim zbirkama dala najbolje od sebe, rekla je novinarka Glasa Istre i prevoditeljica mr. sc Vanesa Begić koja je poeziju Nade Grubišić opisala kao tešku, ali koja nudi puno slojeva. Vanesa Begić je istaknula da se autorica uvijek voljela poigravati s naslovima knjiga, a unutar korica otkrivaju se čitavi univerzumi.

- Prisutna je tu cijela literatura, referencije na svjetske klasike. Grubišić je intelektualno vrlo jaka i načitana autorica koja je gradila opus na klasicima, ali je bliska pjesnicima s 'post-' prefiksima", rekla je Vanesa Begić, koja je "Gibraltar" i "Magnesium Beach" opisala kao kritiku društva.

Prof. dr. sc. Milorad Stojević ogorčen je na hrvatsku književnu kritiku što nije reagirala na pjesništvo Nade Grubišić te se zapitao kako to da nitko nije uočio vrijednost njenog pjesništva?

Pratila trendove u prozi i poeziji

- Tu vrijednost treba shvatiti ozbiljno i revalorizirati je, rekao je Stojević. On kaže da je Nada Grubišić poeta doctus odnosno učena pjesnikinja, te objašnjava da tkogod sklada, piše ili sl., da iza te osobe mora postojati iskustvo, a Nada Grubišić je pratila trendove u prozi i poeziji i to svoje iskustvo koristila.

Nada Grubišić je, kako kaže Stojević, uzela najplemenitije zasade ekspresionizma i nadrealizma te je uključila u svoju poeziju od mitologije do rock poezije. Ima tu asocijacija na klasičnu književnost, ima citatnosti, ali i nekih dramskih elemenata.

Stojević je govorio i o romanu "Akvarel" koji je dnevnik podsvijesti pisan tehnikom francuskog novog romana.

- Ovo je dobar početak otkrivanja Nade Grubišić koja je istinska vrijednost hrvatske književnosti, zaključio je Stojević

O Nadi Grubišić govorio je i likovni umjetnik Branko Gulin koji je ilustrirao šest od njenih 13 knjiga, što se pokojnoj književnici jako dopalo te je ona htjela da Gulin i dalje ilustrira njena književna djela.

Predstavljanje zbirki uveličali su prof. Milan Medak koji je čitao pjesme Nade Grubišić, dok su glazbom brojnu publiku počastili flautistica prof. Nataša Dragun i gitarist dr. med. Edi Terlević, a prisutni su mogli razgledati i omote knjiga Nade Grubišić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum