PREDSTAVLJEN PROJEKT KULTURNIH RUTA 

"SREDNJOVJEKOVNE FRESKE - DIONICA ISTRA" Istarske freske U TURISTIČKOJ PONUDI


U dragućskoj Kući fresaka predstavljen je projekt kulturnih ruta "Srednjovjekovne freske - dionica Istra" kojim će Istra turistima ponuditi jedan novi, do sada zanemaren i nedovoljno afirmiran sadržaj, odnosno doživljaj. O mogućnostima, ali i važnosti valorizacije naslijeđa u turizmu uvodno je govorio Andries Gryffroy izvjestitelj Vijeća Europe za nematerijalnu baštinu. On je u svom pozdravnom govoru posebno istaknuo kako resurse kulturnog naslijeđa, u ovom slučaju istarske freske, treba staviti u gospodarsku, turističku funkciju, pri čemu lokalno stanovništvo treba imati neposredne materijalne koristi. Takva iskustva u Europi postoje, a zacijelo je najpoznatija takva ruta Put sv. Jakova koji iz Francuske vodi u Santiago de Compostelu. To je jedan od načina da šire područje uključi u turističku ponudu koja se temelji kulturnom naslijeđu. Pri tomu se u projekt uključuju regije i zemlje koje dijele naslijeđe na kojem se ruta temelji, odnosno kojima vodi ruta koja je osim turistima namijenjena i zbližavanju određenih područja koja dijele zajedničku povijest i naslijeđe.

Međunarodna suradnja i razmjena iskustava

Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković u kulturnoj ruti "Srednjovjekovne freske - dionica Istra" vidi i mogućnost suradnje i razmjene iskustava znanstvenika i stručnjaka iz raznih zemalja koji se bave određenim djelatnostima vezanim uz kulturnu rutu. Zahvaljujući uspostavi jedne takve rute može se doći do novih saznanja koja mogu obogatiti dosadašnje spoznaje o istarskim freskama, njenim naručiteljima, autorima i utjecajima pod kojima su ta djela nastala.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica predstavio je projekt REVITAS u sklopu kojeg je uređena Kuća fresaka u Draguću. Naime, radi se o prekograničnom projektu revitalizacije istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu sufinanciranom sredstvima Europske unije kroz Program prekogranične suradnje. Uspostavom kulturne rute "Srednjovjekovne freske - dionica Istra" kojoj će polazište biti crkva sv. Roka u Draguću i Kuća fresaka obogatit će svoj program i dobiti puni smisao, stoga županija kroz upravne odjele za kulturu i turizam podupire ovaj projekt. Torbica je dodao kako je ruta "Srednjovjekovne freske - dionica Istra" jedna od kulturnih ruta planiranih u Istri, dodajući kako se na isti način planiraju promovirati i turistički valorizirati istarski kašteli i orgulje u istarskim crkvama.

Uključivanje lokalnog stanovništva u projekt

Nada Prodan Mraković, pročelnica županijskog Odjela za turizam, u ovom projektu vidi mogućnost da se u Istri, pogotovo njenoj unutrašnjosti, snažnije razvije cjelogodišnji turizam jer posjet crkvama u kojima se nalaze freske nije vezan samo za ljeto i sunčano vrijeme, već se ova ruta može obilaziti u svako godišnje doba. Prodan Marković također je posebno istakla značaj uključivanja lokalnog stanovništva u projekt. Ona kao i Torbica smatraju kako lokalno stanovništvo treba upoznati s freskama i okolnostima u kojima su nastale, kako bi ljudi s poduzetničkim idejama osmišljavali, ostvarivali i vodili sadržaje vezane uz freske koji će im donositi prihod. Zahvaljujući tomu moći će u svom kraju živjeti i promicati njegovu kulturu i naslijeđe.

Nazočne djelatnike u kulturi i turizmu ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše upoznala je s velikom i razgranatom mrežom crkava s freskama kojima će se ovom rutom pridružiti i one u Istri. Radi se, kako je rekla, o oko 200 tisuća crkvenih objekata u širem okruženju koje imaju zidne oslike. To je ogroman broj objekata koji raspolažu potencijalima u raznim područjima. Ona uključivanje istarskih crkava u kulturnu rutu vidi i kao mogućnost za bržu restauraciju istarskih freska, jer njihovo je očuvanje i prezentacija presudna za funkcioniranje i dugoročno održavanje rute.

Sunčica Mustač, voditeljica Kuće fresaka u Draguću, predstavila je crkve sa zidnim oslikama u Istri koje se mogu uključiti u rutu. Ona ja također naglasila potrebu edukacije lokalnog stanovništva o naslijeđu vezanom uz freske u njihovom kraju.

Budući da je ishodište istarske dionice kulturne rute "Srednjovjekovne freske" crkva sv. Roka u Draguću Krasanka Majer, voditeljica Odsjeka za konzervatorsku dokumentaciju nepokretne baštine Hrvatskog restauratorskog zavoda, govorila je o pripremama za konzervatorske radove na freskama u crkvi sv. Roka koje je u 16. stoljeću naslikao majstor Antun iz Padova, sela koje se nalazilo na istoimenom brdu poviše današnje Kašćerge.

Nakon predstavljanja projekta kulturne rute "Srednjovjekovne freske - dionica Istra" sudionici su razgledali crkvu sv. Roka u kojoj ih je Mustač upoznala s freskama u kojoj će konzervatorski radovi, kako je najavljeno, započeti koncem nadolazećeg kolovoza. (Piše M. RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum