Kuća fresaka turističko-kulturni centar Cerovljanštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prezentacijom aktivnosti Kuće fresaka u Draguću zaključena je prva sezona djelovanja ovog jedinstvenog kulturnog i turističkog projekta na području općine Cerovlje. Umjesto turistima i stručnjacima za zidno slikarstvo, koji su česti posjetitelji ove kuće, program koji je pripremila Sunčica Mustač, voditeljica Kuće fresaka, koja djeluje u sklopu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli, bio je posvećen Dragućanima. Među njima bilo je i onih koji su prvi put kročili u ove prostore, pogotovo one na katu namijenjene radionicama i stručnim predavanjima.

Kulturno-povijesni vodič

U Kući fresaka u Draguću djeluje i Centar za freske koji je zamišljen kao referentni centar u kojem će se prikupljati i pohranjivati sva dokumentacija tematski vezana za zidno slikarstvo u Istri u kojoj ima oko 130 lokaliteta, odnosno crkvi sa zidnim slikama. O svima njima u Centru za freske već se prikupljaju podaci koji će se potom u digitalnom obliku predstaviti stručnoj javnosti i znatiželjnicima, osobama koje žele doznati nešto više o istarskom zidnom slikarstvu. Uz to, Centar za freske i Kuća fresaka radit će i na promociji Draguća pa je Mustač ovom prigodom predstavila prospekt "Draguć kulturno-povijesni vodič". U njemu je ukratko predstavljen Draguć od prapovijesti preko srednjeg vijeka do naših dana s posebnim osvrtom na crkve sv. Elizeja i sv. Roka na čijim se zidovima nalaze poznate freske.

Budući da Kući fresaka i Centru za freske treba sve što je vezano ne samo za freske, već i za Draguć, Mustač je nazočne zamolila, da im, ako imaju, ustupe stare fotografije Draguća ili one vezane uz objekte i osobe vezane uz Draguć i okolicu.

Govoreći o aktivnostima koje se odvijaju u Kući fresaka, ali i u cijeloj Istri koje su vezane uz ovaj projekt, Mustač je dodala kako su najznačajnije među njima prikupljanje dokumentacije i izrada digitalne baze podataka o istarskoj pokretnoj i nepokretnoj kulturnoj baštini. Ovdje se organiziraju razni stručni, znanstveni skupovi te radionice i popularna predavanja na temu zidnog slikarstva u Istri. U svom budućem radu Kuća fresaka i Centar za freske organizirat će i voditi projekte vezane uz restauraciju i konzervaciju djela istarske kulturne baštine, organizaciju stručnih i znanstvenih skupova, organizaciju terenske nastave za učenike i studente srodnih struka, praćenje i podršku restauratorskim i konzervatorskim radovima na zidnim slikama te izradu kulturno-povijesnih vodiča i, u konačnici, svim svojim djelatnostima zalagat će se za općenitu popularizaciju istarskog zidnog slikarstva. U sklopu toga je ljetos Hari Vidović održao nekoliko vrlo dobro posjećenih radionica freskoslikanja.

Fotoizložba i natječaj "Grimalda"

Zadovoljstvo ovim projektom i njegovim dosadašnjim aktivnostima izrazio je i Emil Daus, načelnik općine Cerovlje, naglasivši kako je Kuća fresaka obogatila turističku i kulturnu ponudu Cerovljanštine, a Draguću osigurala prostor za razne društvene aktivnosti. Otvorena je i izložba "Korta" nastala kao rezultat fotonatječaja "Grimalda 2012.". O izložbi koja je prvi put prije pet godina bila postavljena u Grimaldi govorio je Eugen Vodopivec Borkovsky, predsjednik žirija Grimalde. Jedan od organizatora natječaja Igor Blagonić pozvao je mještane Draguća, koji se bave fotografijom da im se priključe i na taj način, da izražavajući svoju kreativnost istražuju svoj gradić, njegovu okolicu i svoj zavičaj. Upoznavanje Dragućana s Kućom fresaka zaključeno je zakuskom uz fritule i vinom, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se pučki glazbenici uz čije su melodije na kraju mnogi zapjevali i zaplesali. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter