PREMIJERA

Predstava "Jama" kazališne družine "Rastrepuh" iz Pazina: BOLJE JE DJECI OSTAVITI DUGOVE NEGO NOVAC - DUŽE ĆE TE SE SJEĆATI


Središnje mjesto događanja predstave je fiktivni Dom za starije osobe "Jama" u Pazinu * "Rastrepuhi" i "rastrepuše", kazališni amateri i ljubitelji kazališta iz Pazina i Rovinja, u predstavi su se poigrali, ne samo pazinskim socijalnim projektom, već i vječitim društvenim temama, pošastima egoizma, koristoljublja i pohlepe

Dom za starije osobe u Pazinu - o kojem se u gradu nad Jamom govori već desetljećima, iako još nije izgrađen - poprište je događanja u predstavi "Jama" u režiji Aleksandra Bančića, koju je izvela pazinska Kazališna družina "Rastrepuh" u do posljednjeg mjesta popunjenoj Velikoj dvorani Spomen doma. "Rastrepuhi" i "rastrepuše", kazališni amateri i ljubitelji kazališta iz Pazina i Rovinja poigrali su se, ne samo pazinskim socijalnim projektom već i vječitim društvenim temama, pošastima egoizma, koristoljublja i pohlepe. Središnje mjesto događanja je fiktivni Dom za starije osobe "Jama" u Pazinu, a već u njegovom nazivu nalazimo ironiju kojom se poigrala autorica teksta Sonja Boljunčić, aludirajući ne samo na Pazinsku jamu, već i na jamu u kojoj su mnogi završili prije nego su dočekali smještaj u pazinski starački dom.

Usamljena majka

U oblikovanju priče kojoj je "kostur" dala Sonja Buljunčić, koja u predstavi igra doktoricu Josefinu, sudjelovali su i ostali članovi družine, čime je priča na odličan način prilagođena glumcima, treba reći, amaterima iako na pozornici nisu tako izgledali.

Središnji lik "Jame" je Roža (Doris Labinaz) skromna korisnica Doma za starije osobe u Pazinu, kojoj je jedina želja da vidi svoju djecu, uspješne poduzetnike sina Ivana-Nina (Mario Ivanković) s rastrošnom mladom suprugom sestrom Kristl (Ana-Marija Bartolić) i kćer Fiorellu (Vesna Drndić). No, kako to u životu obično biva, čim su staru majku smjestili u Dom, djeca su se prepustila vlastitom životu, biznisu i zgrtanju novaca ne nalazeći vremena da posjete usamljenu majku.

No, Roža zahvaljujući prijateljstvima iz mladosti s odvjetnikom Grgom (Milan Medak) i svećenikom Don Markom (Vjekoslav Mofardin) prošiti glas o "podebljem" računu u banci. Uz njega, tu je kuća na koju "pikira" susjeda Elvira (Ana Bančić), koja zbog nje često posjećuje Rožu, ne bi li se domogla seoske kuće i preuredila je za turiste. Nasljedstvo, zapravo pohlepa Rožine djece i njene unuke Michel, namamili su ih u Dom, u posjet majci, odnosno baki. No, Roža nije naivna, svjesna kakva su joj djeca i unuci u dosluhu sa sestrom Karmen (Nataša Matijaš) inscenira smrt i s ušteđevinom odlazi iz Doma s prijateljem odvjetnikom Grgom, ostavivši nasljednicima poprilične obaveze, odnosno dugove, jer kako kaže uzrečica: "Bolje je djeci ostaviti dugove nego novac - duže će te se sjećati".

Aktualno i duhovito

Pazinski i rovinjski glumci amateri ovaj su aktualni, ali i duhovit tekst koji bez uvijanja i zadrške izravno progovara o bezobzirnom svijetu u kojem živimo, izveli pred oduševljenom publikom koja nije štedjela dlanove i grla iz kojih se dvoranom orio smjeh. Dakako, za uspjeh izvedbe velike zasluge pripadaju i redatelju Aleksandru Bančiću, koji je kazališne amatere, a nekima je ovo bio je prvi javni nastup, pripremio za pozornicu, ali i što je znalački rasporedio različite likove i karaktere prilagođene glumcima. Stvorio je time dinamičnu predstavu u kojoj nema praznog hoda, predstavu u kojoj se nestrpljivo očekuje svaka slijedeća scena. To je predstava koja teče, u kojoj nema zastoja i u kojoj svaka scena ima svoje "fore" na koje se ljudi smiju prepoznajući stvarne situacije prepričane na humorističan i duhovit način. Tako da i ozbiljne situacije, a takva je nedvojbeno i nebriga o starijim osobama ili dugovanja, postaju smiješne, štoviše groteskne.

Umješnim izborom i oslikavanjem karaktera likova Sonja Boljunčić je s ekipom stvorila dobru potku koju je Aleksandar Bančić na pozornici odlično nadogradio i tako je zajedničkim snagama ostvaren kolektivni projekt koji zavređuje reprizu. Stvoren je i temelj za neke nove projekte, jer prema onomu čemu je publika svjedočila - ekipa "Jame" ima potencijala, a Bančić znanja i iskustva za nova ostvarenja.

Iako je ovo bila prva predstava "Rastrepuha" letvica je podignuta prilično visoko, ali to nikako ne znači da je ova ekipa, vesela družina talentiranih zaljubljenika u glumu, ne može preskočiti. (Mirjan RIMANIĆ)

TKO JE TKO?

Tekst: Sonja Boljunčić i članovi Kazališne družine "Rastrepuh"

Režija: Aleksandar Bančić

Tehnička suradnica: Doris Pavlica

Igraju: Doris Labinaz (Roža), Nataša Matijaš (sestra Karmen), Ana-Marija Bartolić (sestra Kristl), Mario Ivanković (Ivan - Nino), Vesna Drndić (Forella), Lucija Ukić (Michel) Vjekoslav Mofardin (Don Marko), Ana Bančić (Elvira), Milan Medak (Grga), Sonja Boljunčić (Doktorica Josefina)

Kostimi: Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula, Rekviziti: Dom zdravlja Pazin

Pokrovitelj: Pučko otvoreno učilište Pazin

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater