u pulskoj Zajednici Talijana

PICTURA DANTIS Pakao prikazan kroz sugestivna likovna ostvarenja

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


U prostorima pulske Zajednice Talijana do 26. studenog može se razgledati zanimljiva izložba posvećena Danteu Alighieriju, u godini kada se obilježava 700. obljetnica njegove smrti. Naslovljena "Pictura Dantis - Visioni dell’Inferno" (Pictura Dantis - vizija Pakla) putujuća je izložba organizirana zahvaljujući trudu i entuzijazmu Antonie Blasina Miseri i Udruge za promicanje talijanskog jezika i književnosti "Dante Alighieri" - podružnica iz Gorizie.

Izložba

Dio većeg projekta

Autor radova, ilustracija "Pakla" je Francesco Carbone, a događanje je upriličeno u povodu 21. izdanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu i Dana talijanske kulture zahvaljujući Generalnom konzulatu Italije u Rijeci u suradnji s Odjelom za talijanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Puli sa Sveučilišta Jurja Dobrile.

Realizaciju izložbe koja se sastoji od 78 slika/ilustracija omogućili su ujedno i pulska Zajednica Talijana te pulska podružnica Udruge "Dante Alighieri". Kustos izložbe je Walter Chiereghin, a sama je izložba dio većeg projekta u povodu obilježavanja 700. godišnjice smrti slavnog književnika.

Izložba slijedi Danteov i Vergilijev put kroz Pakao, a prati Danteove stihove. Stoga je vrlo zanimljiva za one koji dobro poznaju Danteov opus, kao i za one koji tek tu i tamo nešto pročitaju iz njegovog stvaralaštva, a posebice je važna za mlade, da mogu percipirati cjelinu toga stvaralaštva.

Gledajući izložene radove, može se steći vrlo detaljan uvid u Danteovo stvaralaštvo i percipirati važnost "Božanstvene komedije"; prije svega njezinog "Pakla" kao najčitanijeg i najkomentiranijeg dijela. U alegorijskoj formi srednjovjekovne vizije nadgrobnog života u ovome djelu predstavljena je monumentalna slika jedne epohe s njenim socijalnim, političkim i moralnim težnjama. Iako je slijedio načela skolastičke, formalističke poetike, Dante je uspio stvoriti pjesnički svijet koji po snažnim slikama i dubokim snažnim osjećajima razotkriva ljudske strasti i poroke vremena. Sve je to prikazano i ovom izložbom.

Izložba

Detaljan prikaz

Uz detaljne legende, izložba ima naglašenu didaktičku komponentu, gdje se didaktika i umjetnost stapaju unutar vrlo snažne i sugestivne cjeline.

Izložba

Antonia Blasina Miseri uvelike se potrudila da i pulska publika može vidjeti tu izložbu upravo tijekom ove važne obljetnice posvećene ocu talijanskog jezika i književnosti. Kroz ove ilustracije "Pakao" je vrlo zorno dočaran, sugestivno, detaljno.

Francesco Carbone rođen je u Rimu i živi u Trstu, gdje predaje književnost na studiju koji je on sam pokrenuo o kulturi i spektaklu. Bavi se ilustracijom, grafikom, pisanjem i organiziranjem kulturnih događanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater