"BRAJŠI U SPOMEN"

Održani petnaesti Dani vokalne glazbe: HOMMAGE MATKU BRAJŠI RAŠANU


KUD "Matko Brajša Rašan" započeo je s organizacijom programa "Brajši u spomen" u rujnu 2004. i susret je već prvu godinu polučio veliki uspjeh, i potvrdio ga na susretima koji su se i narednih godina održali. Susret pjevačkih zborova pod nazivom "Brajši u spomen" okuplja zborove koji na repertoaru imaju po jednu skladbu skladatelja Matka Brajše Rašana i skladbe po vlastitom odabiru

Petnaesti Dani vokalne glazbe - "Brajši u spomen", pod pokroviteljstvom Grada Pule, Ministarstva kulture RH i Turističke zajednice Grada Pule, održani su u subotu u Domu hrvatskih branitelja.

Subotnji svečani koncert uveličali su Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije iz Pule, a raznovrsnim programom predstavili su se Mješoviti zbor ''Grisium'' Zajednice Talijana iz Grožnjana, te Klapa Brnistra iz Pule, kao i grupa Sakramenski iz Medulina koji pjevaju pop-rock na medulinskom dijalektu. I naravno tu su i domaćini-organizatori iz KUD-a ''Matko Brajša Rašan''.

Kao i svake godine, zborski su sudionici izveli po jednu Brajšinu skladbu te na kraju susreta tradicionalno svi zajedno otpjevali istarsku svečanu pjesmu "Krasna zemljo", koju je na tekst dr. Ivana Cukona uglazbio Matko Brajša Rašan.

KUD "Matko Brajša Rašan" započeo je s organizacijom programa "Brajši u spomen" u rujnu 2004. i susret je već prvu godinu polučio veliki uspjeh, i potvrdio ga na susretima koji su se i narednih godina održali. Susret pjevačkih zborova pod nazivom "Brajši u spomen" okuplja zborove koji na repertoaru imaju po jednu skladbu skladatelja Matka Brajše Rašana i skladbe po vlastitom odabiru. Partiture svih izvedenih skladbi se kopiraju, uvezuju i poklanjaju svim zborskim sudionicima manifestacije – što doprinosi popularizaciji kako istarskih skladatelja, tako i skladatelja iz onih krajeva iz kojih gostujući zborovi dolaze.

Ove su godine domaćini imali na repertoaru Brajšinu skladbu „Bilo vavek veselo“, Bregovićevu „Sve će to mila moja prekriti ružmarin, snjegovi i šaš“, Rutterovu „For the beauty of the earth“ uz klavirsku pratnju Antonelle Mendiković Đukić, te Bužletinu i Načinovićevu „Delat ću brajde“. Dirigentica je Irena Vladisavljević.

Gosti iz Grožnjana imali su vrlo raznoliki repertoar koji su vrlo dobro izveli, od Brajšine „Naranča se vetru moli“, Nelsonove „Mary Lou“, Baglionijeve „Piccolo grande amore“ te čuvene „Stand be me“, gdje je vokalna solistica bila izvrsna Tanja Kraljević Visintin. Njihov dirignet je Davide Circota.

Autori teksta i glazbe Sakramenskog bii su Nenad Radošević i Kristijan Siladić, a vrlo su simpatične bile njihove izvedbe pjesama „Strah me“, „Kuntenat“ i „Baba“. Nastupali su u sastavu Nenad Radošević Ruzina i Kristijan Siladić kao glavni vokali, Nikola Milat – klavijature, Davor Milovan Bili – glavna gitara, Toni Cukon – gitara, prateći vokal, Silvia Cukon – kahon i Mirjana Siladić – prateći vokal.

Uslijedila je Klapa Brnistra s Brajšinom „Mažurano moja“, a tu su bile zastupljene i skladbe „Cetina“ te „Moja posljednje i prva ljubav“, sve pod vodstvom Ileane Perosa Pavletić, također ispraćeno ovacijama.

I za kraj nastupio je izvrstan Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije u Puli s Okmacinom skladbom „Letuća beseda“ na tekst Rudolfa Ujčića, „Oluja“ Slavka Zlatića na tekst Vesne Parun te za kraj Brajšina „Napitnica“.

Kroz program je vodila Ljiljana Maršić. KUD ''Matko Brajša Rašan'' ove godine slavi 67 godina neprekinutog rada i postojanja što govori o tradiciji i ljubavi koju članovi društva ulažu u vokalni glazbeni izraz. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini