ZAGREB

Obilježena 30. obljetnica Hrvatskoga muzikološkog društva 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Trideseta obljetnica rada Hrvatskoga muzikološkog društva (HMD) obilježena je u ponedjeljak u Knjižnici HAZU predstavljanjem triju izdanja o glazbi i glazbenicima.  

Riječ je o knjizi "Luca Sorgo/Luka Sorkočević (1734-1789): Memoriae/Dnevnik" te zborniku "Lisinski - Jelačić: Glazba, umjetnosti i politika: revolucije i restauracije u Europi i Hrvatskoj 1815.-1860" i "Glazba i iskustvo povijesti. Svečani zbornik za Sanju Majer-Bobetko".

Govoreći o dnevniku Luke Sorkočevića, Katja Radoš-Perković, koja ga je transliterirala, prevela i napisala komentare, rekla je da su se mnogi istraživači povijesti Dubrovačke Republike osvrnuli na diplomatsku aktivnost plemića Luke Sorkočevića, danas poznatijeg kao skladatelja pretklasičkih simfonija.

Posebno mjesto u njegovu javnom djelovanju zauzima njegov Dnevnik koji je vodio za vrijeme boravka u Beču u drugoj polovici 1781. te na putu natrag prema rodnome gradu početkom 1782., istaknula je.

Poseban interes muzikologa, kako je dodala, pobudili su podaci o njegovoj percepciji glazbenih zbivanja u austrijskoj prijestolnici, a napose susreti s istaknutim skladateljima i glazbenicima. 

"Međutim, sva dosadašnja parcijalna istraživanja temeljila su se na informativnom iščitavanju njegovih zapisa, u obliku ne baš urednog rukopisa s mnogo kratica i raznih nedosljednosti", rekla je dodavši kako su takvi nesustavni i krnji, uglavnom amaterski prijevodi rezultirali nizom netočnosti i nepreciznosti, a iznimno vrijedan i zanimljiv izvorni zapis ostao je u drugom planu.

Urednica Vjera Katalinić rekla je da im je, u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost, nazvanog Umrežavanje glazbom, bila namjera ispraviti taj nedostatak i omogućiti da zainteresirani čitatelji dobiju potpuni uvid u doživljaje vezane uz Sorkočevićevu diplomatsku misiju i široki spektar zbivanja kojima je tijekom svog boravka u Beču i ostalim gradovima nazočio.

Hrvatsko muzikološko društvo osnovano je 1992., a njegovih dvjestotinjak članova su muzikolozi, studenti muzikologije i istraživači iz srodnih disciplina. Glavni zadaci Društva su promicanje muzikološke znanosti što se manifestira u izdavanju muzikoloških edicija, organizaciji stručnih i znanstvenih domaćih i međunarodnih muzikoloških simpozija i predavanja i sl. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater