Sutra u staroj školi

Miroslav Bertoša o porijeklu imetka u Premanturi 18. stoljeća

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Fenoliga, udruga u kulturi i JU Kamenjak sutra će, s početkom u 20 sati, u staroj školi na placi u Premanturi ugostiti zanimljivo predavanje našeg poznatog povjesničara Miroslava Bertoše "Premantura - o nezakonitim prisvajanjima posjeda iz godine 1771.".

Godine 1585. osmerim naseljenim "zadarskim obiteljima" providur u Istri Giacomo Renier podijelio je parcele zemlje, odnosno oranice, pašnjake, šumarke i površine za zajedničke potrebe. Sto osamdeset i šest godina kasnije, 1771., knez i providur Pule Giacomo Zorzi, po nalogu državnoga tijela Provveditori sopra beni comunali, koje je vodilo brigu o javnim dobrima, izradio je popis zemljišnih parcela (Catastico) nezakonito prisvojenih premanturskoga komunala. Uzurpacije, kako se ti prisvojeni posjedi nazivaju u dokumentu, nisu samo dokaz nezakonitog upravljanja selom, već poglavito važno svjedočanstvo o gospodarskoj snazi i demografskom rastu Premanture i neizbježnoj potrebi izlaska iz uskog prostora svoje seoske općine.

Možda neka imovinsko-pravna pitanja i prostorna rješenja ovog sela dan danas vuku posljedice iz ovih "prisvajanja" u 18. stoljeću, no više o tome govorit će profesor Miroslav Bertoša, povjesničar i professor emeritus Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Glavno područje njegovoga znanstvenog interesa obuhvaća istraživanje gospodarskih, društvenih, etničkih, migracijskih, kolonizacijskih i kulturno-antropoloških pojava u Istri (posebice u njezinome mletačkom dijelu) od konca XV. do konca XVIII. stoljeća, te proučavanje i kritično vrednovanje istarske historiografske baštine. Bavi se i demografskom poviješću, a posebnu pozornost posvećuje kretanjima u europskoj povijesnoj znanosti, napose avangardnim nastojanjima francuske "škole Annales".

Autor je gotovo tisuću znanstvenih, stručnih i popularno pisanih radova, prikaza i osvrta te četrnaest knjiga. Posljednja u nizu nosi naslov "Doba nasilja, doba straha: Vojnici-pljačkaši, seljaci-razbojnici i doseljenici-nasilnici u Istri XVII. I XVIII. Stoljeća" tiskana u poznatoj Biblioteci Rotulus Universitas nakladnika Durieux, Zagreb 2011., a u pripremi je i rukopis "Historabilije: Nemirna svakodnevica malog istarskoga svijeta pod Venecijom (XVI.-XVIII. stoljeća)".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater