DILJEM SVIJETA OBILJEŽEN SVJETSKI DAN KAZALIŠTA

Kazalište kao nepotopiva splav na kojoj možemo preživjeti ovu poplavu beznađa


Danas je diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj obilježen Svjetski dan kazališta, dan kada se posjetitelje ovih kulturnih ustanova podsjeća na važnost dasaka koje život znače. Već tradicionalno uoči početka predstava, čitane su međunarodna i nacionalna poruka istaknutih kazalištaraca.

Ovogodišnju međunarodnu poruku napisao je Simon McBurney, glumac, redatelj i suosnivač kazališne trupe Theatre de Complicite, a hrvatsku glumac i redatelj Rene Medvešek.

Okruženi fikcijom

"Okruženi smo fikcijom više negoli u bilo koje drugo doba u povijesti ili prapovijesti. Svaku 'činjenicu' može se osporiti, svaka anegdota može se predstavljati kao 'istina'. Jedan poseban oblik fikcije cijelo nas vrijeme okružuje. Onaj koji nas želi podijeliti. Odvući nas od istine. I jedne od drugih. Reći nam da smo odvojeni. Narodi od naroda. Žene od muškaraca. Ljudi od prirode", ustvrdio je Simon McBurney.

Rene Medvešek je u svojoj poruci piše: "S jedne strane, ne bih htio samo prigodničarski slaviti značaj dramske umjetnosti i dugu bremenitu povijest kazališta, da se ne osvrnem i na poteškoće s kojima se kazalište u nas mora nositi, no pitam se je li ovo pravi trenutak za otvaranje svih onih pitanja koja su se s vremenom nagomilala a koja je, razmišljajući o našem društvu, teško zaobići. No, nakon niza dvojbi, čini mi se da je danas ipak najvažnije podijeliti s vama svoju privrženost kazalištu i naglasiti kako, usprkos svim preprekama koje otežavaju suvislo funkcioniranje naših umjetničkih i inih javnih ustanova, od kojih bismo neke već mogli zaštititi kao nematerijalno nekulturno dobro, ja kazalište volim i kako vjerujem da su kazališne daske još uvijek jedna nepotopiva splav na kojoj možemo preživjeti ovu poplavu beznađa koje se naizgled zavukla u gotovo svaki kutak javnog nam života."

Graditi i razarati

"Kazalište je, a s njime i kultura u cjelini, temeljni kamen kada je riječ o smislu kolektivne gradnje... Baveći se kazalištem i kulturom, možemo graditi, ali možemo i razarati društvo - odgovornost za izbor ostaje na nama. Kazalište je važno. I zato - ne samo ovo naše - svako društvo svoje kazalište mora čuvati kao oko u glavi - jer ono to doista i jest", zaključio je Medvešek.

U Puli je uz Svjetski dan kazališta u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula izvedena "Američka patrola u Mornaričkom parku" Dragutina Lučića Lucea u režiji Jasminka Balenovića.

Dodajmo i da su u Puli u posljednjih mjesec dana održane čak tri premijere - Genetove "Sluškinje" u režiji Damira Zlatara Freya, obnovljena varijanta "13" Andree Gotovina - sve to u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula, te "Heidi", u Teatru Naranča. Teatar Naranča gostovao je sa svojom uspješnicom "Vlak u snijegu" u Zagrebu, a uskoro kreće i s "Pipovim pustolovinama" diljem Istre. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum