Svakako ne običan dan u našoj svakodnevnici

S prošlogodišnje sezone Kazališta Ulysses na Malom Brijunu (Dejan ŠTIFANIĆ)
S prošlogodišnje sezone Kazališta Ulysses na Malom Brijunu (Dejan ŠTIFANIĆ)

Svjetski dan kazališta obilježava se danas, kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta. Ovaj je dan kazališta pokrenuo Međunarodni teatarski institut ITI, koji organizira pisanje svjetske poruke, a pisanje hrvatske poruke organizira Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU). Ovogodišnju međunarodnu poruku napisala je francuska filmska i kazališna glumica Isabelle Huppert, dok je autor hrvatske poruke ove godine redatelj Georgij Paro.

Od Eshila do Strindberga

Huppert se u svojoj poruci osvrnula na poruke koje su za Svjetski dan kazališta 1964. napisali Laurence Olivier, te 1962. Jean Cocteau, istaknuvši kako se ona tome uglednome društvu pridružuje kao osma žena pozvana da prenese poruku o jednom "svakako ne običnom danu u našoj svakodnevnici".

"Evo, dakle, već 55 godina svakog proljeća obilježavamo Svjetski dan kazališta. Jedan dan, odnosno 24 sata koja počinju s Noh i Bunraku kazalištem, prolaze kroz Pekinšku operu i Kathakali, zadržavaju se između Grčke i Skandinavije, od Eshila do Ibsena, od Sofokla do Strindberga, između Engleske i Italije, od Sare Kane do Pirandella pa, među ostalim, i u Francuskoj, ovdje gdje smo mi i gdje je također Pariz, svjetski grad koji ugošćuje najviše stranih družina. Potom nas naša 24 sata vode iz Francuske u Rusiju, od Racinea i Molierea ka Čehovu, prelaze Atlantik i završavaju u kalifornijskom kampusu u kojem mladi ljudi možda nanovo osmišljavaju kazalište. Jer se kazalište uvijek iznova diže iz pepela. Ono je tek konvencija koju neumorno valja razbijati. Samo tako može opstati. Kazalište ima obilan život koji prkosi prostoru i vremenu, najsuvremeniji komadi napajaju se prošlim stoljećima, najklasičniji repertoari postaju moderni svaki put kad ih iznova postavljamo", kazala je, između ostalog Huppert.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika je za obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana kazališta izabralo poruku velikana hrvatskog glumišta, redatelja Georgija Para, koju je napisao 2001. godine.

Dijalog scene i gledališta

- U ovakvom dinamičnom vremenu bavimo se kazalištem. Naše hrvatsko danas i ovdje na buran se način odražava na svim razinama kazališnog života, od političke (ekonomske, društvene, medijske) pa sve do profesionalne i umjetničke. Život se promijenio i mijenja se. Kazalište se promijenilo i mijenja se. Svi ti procesi promjene, a to valja istaknuti, odvijaju se na osjetljiv i delikatan način. Treba imati strpljenja da se transformacija dogodi na prirodan, logičan, sebi sličan način. Tu svaki grub pritisak može rezultirati novim podjelama i isključivostima ili zaprijetiti nekim novim jednoumljem. Kreativan dijalog, argumentirana polemika i tolerantno suprotstavljanje načini su da se takvo što izbjegne i da se stvore novi, bolji uvjeti za život hrvatskog društva, pa i kazališta.

Kazalište je dijalog, i to ne samo onaj na pozornici, već i na relaciji scene i gledališta. Upravo zato kazalište bi danas moglo i moralo odigrati ljekovitu i odgojnu ulogu u promicanju i njegovanju kulture dijaloga, navedeno je, između ostaloga u hrvatskoj poruci.

U Puli se Svjetski dan kazališta obilježava u pulskoj kazališnoj kući predstavom "Blak" Milana Rakovca u režiji Ines Pletikos. Glume Aleksandar Cvjetković, Marina Kostelac/Helena Minić, Denis Brižić, Petra Blašković, Rade Radolović i Lana Gojak. Kroz sudbinu i intimnu dramu protagonista Škika, pjesnika i veterana Domovinskog rata, u Blaku se prelama suvremena istarska povijest. Ova je predstava premijerno postavljena početkom listopada 2015. godine. Istoga su dana u jutarnjim satima izvedene "Štuorice od polnoći" Aleksandra Bančića. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter