GRADSKA GALERIJA POOLA

IZLOŽBA "SENZA TITOLO" ROBERTA PAULETTE: Rafinirana geometrija - odgovor na današnjicu

| Autor: Zoran ANGELESKI


Jer, što više govoriti? Čemu kritizirati, kad do onih koji su kritizirani kritika ne dopire, niti se njih ta kritika tiče. To je Sizifov posao. Ova geometrija je bespredmetna, ona je čisto umjetnička priča, ona je nadgradnja, jedan upgrade svega onog što je u stvarnosti, kazao je Mladen Lučić Luc

Nakon nekoliko ciklusa koji su bili izrazito figurativnog predznaka, novi ciklus geometrije Roberta Paulette "Senza titolo" preksinoć je za otvaranja izložbe predstavio viši kustos Muzeja suvremene umjetnosti Istre Mladen Lučić Luc.

Ciklus objekata

- Pravednije bi bilo reći da je ovo ciklus objekata, a ne slika, jer se radi o slikanju na površinama drvenih kutija. Riječ je o vrlo precizno slikanim geometrijskim kompozicijama, kao što je radio Neo-geo, a baš tih 90-ih godina i Robi je krenuo svojim ciklusom "Som", istražujući tada geometrijske priče, ali ne tako precizno i rafinirano kao sada.

- Stalnim mijenama i eklekticizmom Pauletta nam kazuje da život i umjetnost idu jedno s drugim, da moraju biti prisutni i podjednako zastupljeni u našim životima. Ova rafiniranost u geometrijskom izričaju odgovor je na našu stvarnost, na našu današnjicu. Jer, što više govoriti? Čemu kritizirati, kad do onih koji su kritizirani kritika ne dopire, niti se njih ta kritika tiče. To je Sizifov posao. Ova geometrija je bespredmetna, ona je čisto umjetnička priča, ona je nadgradnja, jedan upgrade svega onog što je u stvarnosti, kazao je Lučić.

Robert Pauletta tom je prilikom, uz pljesak publike, kazao: "Jedino što želim reći javno, jer sve ostalo ostaje u tišini, je to da koristim priliku donirati jednu sliku Gradu Puli za gradski fundus. Neka struka odabere".

Bogat životopis

Robert Pauletta (Premantura, 1961.) srednju umjetničku školu pod voditeljstvom Ivana Obrovca pohađa u Puli; diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Od 1983. do 1985. surađuje u atelijeru Ede Murtića, a1987. godine je jedan od osnivača HDLU-a Pule, kasnije HDLU-a Istre. Od 1991. do 2003. radi kao profesor na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli; jedan je od osnivača te iste škole. U studenom 2003. osniva se MMC Luka gdje kao voditelj priređuje niz kulturnih i subkulturnih aktivnosti, a od 2009. posvećuje se isključivo profesionalnom umjetničkom radu. Samostalno je izlagao stotinjak puta u glasovitim galerijama i muzejima Hrvatske i inozemstva, a za svoj rad više je puta nagrađivan, dok su mu radovi uvršteni u mnoge nacionalne i privatne kolekcije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater