FOTO EX TEMPORE NOVIGRAD

Istarska multikulturalnost – kruna kulturnih vrijednosti u Istri 

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Istarska multikultiralnost najbolje se ogleda kroz njegovanje tradicijskih običaja raznih folklornih društava manjinskog stanovništva koje stanuje na Poluotoku pa je idejna začetnica i umjetnička voditeljica foto projekta Miranda Legović priključila ovogodišnjem foto sessionu nekoliko KUD-ova nacionalnih manjina s područja Istre i Slovenije kako bi sudionici novigradskog Foto ex temporeu u njima potražili inspiraciju za svoje fotografske kreacije

 

  Bogatstvo kolorita i ekspresivnost portreta moglo bi se reći da je bio lajtmotiv 15. izdanja međunarodnog Foto ex temporea u Novigradu. U dvodnevnom natjecanju sudjelovali su umjetnici fotografi koji su okom kamere, ali i srca, zabilježili impresivne trenutke na zadanu temu ovogodišnjeg festivala: "Istarska multikulturalnost – kruna kulturnih vrijednosti u Istri".

Folklorna društva kao modeli

Istarska multikultiralnost najbolje se ogleda kroz njegovanje tradicijskih običaja raznih folklornih društava manjinskog stanovništva koje stanuje na Poluotoku pa je idejna začetnica i umjetnička voditeljica foto projekta Miranda Legović priključila ovogodišnjem foto sessionu nekoliko KUD-ova nacionalnih manjina s područja Istre i Slovenije kako bi sudionici i na ex temporeu u njima potražili inspiraciju za svoje fotografske kreacije. Na taj su način kao svojevrsni kolektivni i pojedinačni modeli umjetnicima poslužili članovi KUD-a Bosna Istarske županije, Slovensko kulturno društvo Ajda iz Umaga, Folklorno društvo Umag i Makedonsko društvo Ohridski biseri iz Nove Gorice, Slovenija. Rezultat istančanog tehničkog potiska gumba prstom na foto aparatu i sofisticiranog unosa prizora u oko objektiva urodio je širokom lepezom šarenih i razigranih fotografija gdje se na prvi pogled činilo da je Novigrad postao jedna velika multietnična pozornica s koje svi sudionici šalju poruku o miru u ujedinjenom svijetu – tutto il mondo unito.

Dvodnevno natjecanje

U novigradskom parku Zajednice Talijana gdje je bila organizirana izložba nastalih radova s dvodnevnog natjecanja treperio je zrak od pokreta, bogatstva kolorita i tonova koji su vizualno prštali s fotografija. Posjetitelji su mogli, što nije bio nimalo jednostavan zadatak, pristupiti tajnom glasovanju vox populi ili on line glasovanjem odabrati svog favorita – pobjednika.

Inače se obavljao odabir najboljih u nekoliko kategorija, od kojih su posebnu pohvalu žirija i odabir pobjedničkih fotografija ovogodišnjeg izdanja foto natjecanja obavili članovi žirija, svestrani djelatnici u kulturi: Eugen Borkovsky, Marino Baldini i Željko Bobanović. Tako su posebne pohvale u maloj dvorani novigradske Zajednice Talijana dodijelili od prvog do trećeg mjesta kako slijedi: Slavici Isovski, Robertu Francomanu i Edinu Džeku. U kategoriji Vox populi (glas naroda) nagrada je pripala Matjažu Borovničaru iz Portoroža. Nagradu žirija za tri najbolje plasirana natjecatelja i pobjednika jubilarnog 15. Foto ex tempora iščekivao je prepun auditorij u maloj dvorani sa velikim nestrpljenjem da bi potom svakog proglašenog pobjednika ispratili s velikim pljeskom i povicima oduševljenja. Treću nagradu osvojio je priznati fotograf, ali još znaniji kao riječki tenor Voljen Grbac, a nagradu mu je uručio Maurizio Tremul predsjednik Talijanske unije. Druga je nagrada pripala novigrađanki Luisi Štokovac, a predalo ju joj je Anteo Milos, gradonačelnika Grada Novigrada. Prva nagrada koja je najviše dojmila članove žirija ali i fotografe zbog svoje univerzalne poruke i umjetničke dosljednosti, a radilo se o motivima nadgrobnih ploča koji simbolično progovaraju kako bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost u smrti su svi isti, dodijeljena je Imrani Kapetanović. Nagradu joj je uručio Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu Istarske županije. Glavne je nagrade u obliku unikatnih vrlo efektnih svjetlećih skulptura izradio dugogodišnji prijatelj i suradnik na foto projektu Mario Mikulić.

Preokret u projektu

Zatvarajući ovogodišnje izdanje iznimno zahtjevnog foto natjecanja, Miranda Legović je najavila oproštaj od postojeće forme projekta realiziranog u petnaestogodišnjem ciklusu istaknuvši, iskreno, da se unazad koju godinicu osjetio "zamor materijala", jer nova tehnološka dostignuća, novi val umjetnika i način mrežnog komuniciranja u suvremenom društvu nužno zahtjeva preokret u projektu. Osim toga, mišljenja je da bi budući projekt trebalo interpolirati u paket brendiranih proizvoda svekolike turističke ponude destinacije Novigrad. Na dosadašnjem radu i iznimnom trudu čestitali su joj, gradonačelnik Milos i pročelnik Torbica, obećavši punu potporu u najavljenom "rekonstruiranom" projektu.

Pokrovitelji Foto ex temoprea bili su Talijanska unija, Tršćansko narodno sveučilište, Istarska županija, Turistička zajednica grada Novigrada i Grad Novigrad.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater