"Studija jednog zagrljaja"

IGOR ZENZEROVIĆ: Ono što možemo danas napraviti je usporiti se

| Autor: Mladen RADIĆ
Igor Zenzerović

Igor Zenzerović


Pulski umjetnik Igor Zenzerović vraća se svojoj "Studiji jednog zagrljaja" koju će izvesti od 27. do 28. svibnja - od 12 sati i do 11.59 idućeg dana - na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Zenzerović performans izvodi za Queer Festival 2022 u organizaciji Udruge Domino, čija je ovogodišnja tema etnoseksualnost.

- Na tragu toga izvodim "Studiju jednog zagrljaja" s mladim osječkim glumcem neverbalnog kazališta Bojanom Banom, dok sam prošle godine to izvodio s pulskom performericom i plesačicom Dorom Brkarić, kaže Zenzerović kojem je ovo peta izvedba ovog performansa. Isti je projekt imao krajem prošle godine u Beogradu gdje s grlio s mladom beogradskom umjetnicom Natašom Milojević, a prije toga nastupio je i u Rijeci i Amsterdamu. "Ovaj put jedino je drukčiji spol izvođača, to sam napravio ponukan idejom da je 'Studija jednog zagrljaja' dvogodišnji projekt čiji će se rezultat prikazati iduće godine u posebnom performansu. I razlika je što ovaj put na Cvjetnom trgu imamo noćnog zaštitara za svaki slučaj", kaže Zenzerović. On ističe da performans ostaje identičan u svojoj poruci, iako Zenzerović umjesto "poruke" radije govori o metafori distance.

- Performans ispituje sve distance, društvene, političke, kulturne i umjetničke koje su prisutne u svim slojevima naših života, objašnjava on.

Zenzerović je nakon toliko izvođenja već stekao određenu kondiciju da u zagrljaju na otvorenom, stojećki izdrži skoro 24 sata.

- Svako izvođenje je izvođenje nanovo, naučene lekcije su introspektivne prirode. Stekao sam dozu poštovanja prema drugima, ali i prema svom vlastitom tijelu. Glavna lekcija koju sam naučio i mislim da je to lekcija koju mogu sam snositi, je da si trebam dozvoliti prolaziti kroz vrijeme, a ne boriti se s njim jer je vrijeme dugog trajanja danas gotovo politički akt u kojem ekonomija i dinamika vremena tendiraju ići ka ubrzavanju. Ono što možemo danas napraviti je usporiti se, smatra on.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater