HRVATSKI AUDIOVIZUALNI CENTAR

HRVATSKI FILM U KINIMA: "General" - najgledaniji film u prošloj godini, "Tusta" na desetom mjestu

| Autor: Priredila B. Ć. J.
Goran Višnjić kao Ante Gotovina u filmu "General"

Goran Višnjić kao Ante Gotovina u filmu "General"


Dok je film "General" Antuna pogledalo 74.585 gledatelja, drugi po gledanosti u 2019. bio je Brešanov film "Koja je ovo država" s 58.265 gledatelja, a na trećem mjestu dječja znanstveno fantastična uspješnica "Moj dida je pao s Marsa" u režiji Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića s 29.025 gledatelja. 

 

U 2019. godini u redovnoj kinodistribuciji prikazana su 22 domaća filma, od čega četiri manjinske koprodukcije i 19 filmova sufinanciranih kroz javne pozive Hrvatskog audiovizualnog centra.

Najgledaniji naslov godine je film o životu Ante Gotovine "General" Antuna Vrdoljaka u produkciji Kiklop filma sa 74.585 gledatelja. Drugi po gledanosti je Brešanova politička satira "Koja je ovo država" u produkciji Interfilma koji je pogledalo 58.265 gledatelja, a na trećem mjestu nalazi se dječja znanstveno fantastična uspješnica "Moj dida je pao s Marsa" u režiji dvojca Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića i produkciji Studija Dim sa 29.025 gledatelja, izvješćuju iz Hrvatskog audiovizlnog centra, napominjući da su rezultati gledanosti domaćih filmova te manjinskih koprodukcija prikupljeni izravno od distributera. 

Peto mjesto za film Dane Budisavljević 

Na ljestvici gledanosti na četvrtom mjestu je 'prva hrvatska zombi komedija iz budućnosti' "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" redatelja Predraga Ličine, nastala u produkciji Kinorame, sa 28.072 gledatelja. Na petom mjestu slijedi najnagrađivaniji ovogodišnji domaći dokumentarno-igrani film "Dnevnik Diane Budisavljević" u režiji Dane Budisavljević i produkciji Hulahopa sa 26.642 gledatelja.

Šesto i sedmo mjesto na listi domaćih naslova pripalo je dvama nezavisnim komedijama - "Ufuraj se i pukni" sa 17.533 gledatelja i "Ideš? Idem!" s 8.138 gledatelja. Osmo mjesto zauzela je društvena satira s elementima trilera "Dopunska nastava" u režiji Ivana-Gorana Viteza i produkciji Interfilma sa 5.825 gledatelja. Krimi-drama "Mali" u režiji Antonija Nuića i produkciji Propeler filma nalazi se na devetom mjestu sa 5.535 gledatelja. Listu 10 najgledanijih zaključuje dokumentarni film "Tusta" Andreaj Korovljeva u produkciji Factuma sa 3.980 gledatelja. 

Inozemna kinodistribucija 

Redom dalje slijede: "Za ona dobra stara vremena", "Teret", "Sam samcat", "The Guardian Angel", "Igram", "Sem", "Na vodi", "Duboki rezovi", "Izbrisana", "Dom", "Do kraja smrti", "Lada Kamenski" i "Ljetnikovac".

Ukupan broj gledatelja domaćeg filma u kinima iznosi 268.817, što je treći najbolji rezultat u zadnjem desetljeću, odmah iza rekordne 2013. (436.074 gledatelja) te 2012. godine (328.158).

- Veselimo se uspjehu hrvatskih filmova u prošloj godini – kako broju filmova tako i broju posjetitelja u kinima. Uvjeren sam da će ta pozitivna klima pridonijeti daljnjem uspjehu naših filmova kod nas i u inozemstvu u godini pred nama. Ovi rezultati puno govore i o kvaliteti naših filmskih djelatnika, važno je da je publika toga svjesna i uvjeren sam da će to biti dodatna motivacija struci. Uz potrebnu podršku nadležnih tijela te nama bitnih partnera poput televizija i kina, HAVC će čitavom AV sektoru i dalje biti snažan vjetar u leđa', izjavio je tim povodom ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich.

Iz HAVC-a napominju da je važno istaknuti da su pojedini filmovi imali redovnu kinodistribuciju i van Hrvatske. Tako je "Moj dida je pao s Marsa" distribuiran u Češkoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini te Sloveniji, "Tusta" u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, a "Dnevnik Diane Budisavljević" do sada je u kinima u Srbiji i Bosni i Hercegovini pogledalo više od 25 tisuća gledatelja.

Hrvatski kinoprikazivački sektor u 2019. godini i dalje bilježi progresivan rast ukupnog broja gledatelja u odnosu na prijašnje godine – 2018. je prodano 4.607.068 ulaznica, a 2019. godine njih 4.912.282.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini