Novosti iz Istarskog ogranka

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA Trideseta obljetnica ogranka, 25. godište Nove Istre i nastavak aktivnosti

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Poseban i svečaniji program bit će održan u Sveučilišnoj knjižnici na dan 30. obljetnice osnutka Ogranka, 3. srpnja, jer je toga dana 1990. u tadašnjoj Naučnoj biblioteci, za vrijeme predsjednika Nedjeljka Fabrija, Društvo hrvatskih književnika radom svojih pulskih i istarskih snaga, pred mnogobrojnim kolegama i publikom, osnovalo Istarski ogranak

 

Na redovnom sastanku Upravnog odbora Istarskoga ogranka Društva hrvatskih književnika u Puli, članovi su razmotrili trenutno stanje u vezi s odgođenim programima na što je utjecala pandemija koronavirusa.

Kako su mjere ponešto popustile i dopuštene su neke djelatnosti te omogućene redovite aktivnosti, odlučeno je da se tijekom lipnja održe dvije tribine: u Puli predstavljanje novog izdanja Istarskog ogranka DHK-a "Puljsko predavanje Karla Krausa 1913." u prijevodu s njemačkoga Milana Soklića, a u Rovinju večer posvećena knjizi "Težak i po", izabranim pjesmama Remiđa Sošića iz Rovinjskog Sela.

Poseban i svečaniji program bit će održan u Sveučilišnoj knjižnici na dan 30. obljetnice osnutka Ogranka, 3. srpnja, jer je toga dana 1990. u tadašnjoj Naučnoj biblioteci, za vrijeme predsjednika Nedjeljka Fabrija, Društvo hrvatskih književnika radom svojih pulskih i istarskih snaga, pred mnogobrojnim kolegama i publikom, osnovalo Istarski ogranak. Tom će prigodom u Knjižnici biti izložena sva izdanja Istarskog ogranka DHK-a, kojih je od 1997. objavljeno više od stotinu samostalno i više od trideset naslova u sunakladništvu s drugim izdavačima i institucijama.

Usto, bit će izloženi svi brojevi (sedamdesetak svezaka) časopisa Nova Istra, koji je pokrenut 1996., dakle ušao je u 25. godište. Ove je godine i 120. obljetnica osnutka Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, čiji je Istarski ogranak sastavni dio. Program za mlade pisce "Kod Marula", umjesto uobičajeno u svibnju, bit će održan koncem rujna ili početkom listopada, a gosti će biti mladi autori iz Mostara, okupljeni oko tamošnjega Sveučilišta i kroatistike. Književni susret na otvorenom "Badavca", odnosno njegovo 25. izdanje, priredit će se koncem kolovoza.

U lipnju će biti raspisan natječaj za esejističku Nagradu "Zvane Črnja", koja će se dodijeliti na međunarodnim 18. Pulskim danima eseja u listopadu, a ovogodišnja je tema esejističkih dana "Zbilja i sudbina književnosti".

- Tijekom Dana eseja ili pak nevezano uz njihov program, a s obzirom na dosadašnje prinudne programske odgode izazvane koronavirusom, do konca godine bit će u Puli, Žminju, diljem Istre, u Rijeci i, vjerojatno, Zagrebu predstavljena nova izdanja Ogranka, kako ona samostalna – Milorada Stojevića, Alda Klimana, Daniela Načinovića, Tatjane Pokrajac Papucci..., tako i u suizdavaštvu sa Čakavskim saborom (iz obnovljene edicije Istra kroz stoljeća) – knjige Jelene Lužina, Albina Crnoborija i pokojnog Marija Kalčića.

U suradnji s drugim srodnim udrugama i kulturnim ustanovama, od srpnja do konca godine, bit će obilježeno nekoliko značajnih godišnjica, među kojima: 150 godina od prvoga broja znamenitih istarskih hrvatskih novina "Naša sloga", koje su izlazile u Trstu i Puli, 100. obljetnica fašističke paljevine hrvatskoga Narodnog doma u Puli u današnjoj Carrarinoj ulici, zatim stoljeće od rođenja znamenitog književnika i osnivača Čakavskoga sabora Zvane Črnje, 90. godišnjica smrti velikana Matka Laginje, 50. obljetnica osnutka Čakavskoga sabora i dr. Prema koncu godine tribinama u Puli i Žminju odat će se počast pjesniku, suradniku i prijatelju, pokojnom akademiku Jakši Fiamengu, kazao je predsjednik Ogranka dr. Boris Domagoj Biletić.

Izraženo je nezadovoljstvo činjenicom da mnogi prijedlozi Ogranka za imenovanje ulica i drugih javnih površina u Puli, koji su godinama po ladicama odgovarajućih gradskih službi, i to unatoč službenom formalnom prihvaćanju, još nisu provedeni u djelo. Dok neki "preko reda" jesu.

- Iz Istarskog ogranka DHK-a još je ranije potekla inicijativa da se u Puli postave dostojni spomenici u prirodnoj veličini, a ne samo postojeće biste, Jurju Dobrili, Matku Laginji, Mati Baloti i Vladimiru Nazoru, kao i poprsja, uz postojeće Laginjino, preporoditeljima Matku Mandiću i Vjekoslavu Spinčiću, kazao je Biletić.    

Rečeno je da, unatoč mnogim odbijenim programima na gradskoj, županijskoj i državnoj razini, usprkos velikim, možda prevelikim ograničenjima, uskratama sredstava, a time stvarnom onemogućavanju ili znatnom otežavanju normalnog rada i djelovanja – ne baš uvijek dosljedno i jednako prema svima – Istarski ogranak DHK posluje pozitivno.

- Tek se očekuje potpisivanje ugovora za odobrene i prihvaćene programe, koji su u manjini u odnosu na odbijenice, u čemu se dosad najbržim i suradnički najsusretljivijim pokazalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Upravo iz navedenih razloga puno se truda i nade polaže u prodaju vlastitih izdanja, kako bi se bar donekle ublažile posljedice drastičnih rezanja proračunskih sredstava za kulturu, a pogotovo za ionako potpuno potisnuto i ugroženo izdavaštvo, rekao je Biletić.

Bilo je načelno govora o mjestimičnoj zapuštenosti zgrade sjedišta Ogranka - Kluba hrvatskih književnika "Dr. Ljubica Ivezić" te o idejnom projektu za preinake u prostoru sjedišta, kako bi ova udruga konačno dobila primjereniju, veću i suvremenu višenamjensku dvoranu, s danjim svjetlom koje trenutna prostorija za programe, nažalost, nema. No, bez potpore Grada Pule, Istarske županije i Ministarstva kulture, svjesni su književnici, projekt neće biti moguće ostvariti.

U članstvo Istarskog ogranka DHK-a primljen je pjesnik, publicist i znanstvenik iz dijaspore, dr. sc. Mario Viscovich/Višković (Labin, 1949.), koji živi u New Yorku s povremenim boravcima u Hrvatskoj. Time ogranak trenutno broji 62 člana, od kojih je 20 punopravnih članova DHK-a, a ostali su autori članovi-suradnici Ogranka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum