PREDSTAVLJENA KNJIGA O ALIDI VALLI

DESETA OBLJETNICA DJELOVANJA KINA VALLI: Kino Valli je puno više od kina



Prilikom otvorenja, kino je dobilo ime poznate talijanske glumice, rođene Puljanke Alide Valli (Pula, 1921. - Rim, 2006.). Stoga je to bila idealna prigoda da se predstavi hrvatski prijevod knjige o njoj "Oči, krik", autora Nicole Falcinelle u prijevodu Ljiljane Kragulj i u izdanju Pula Film Festivala

Deseta obljetnica djelovanja pulskog Kina Valli održana je u utorak navečer u ovome kinu, koje je u proteklih deset godina ugostilo oko 800 tisuća gledatelja/posjetitelja.

Kako je rekla voditeljica kina Tanja Miličić, nakon šestomjesečne obnove, 18. srpnja 2008. godine otvoreno je Kino Valli, koje broji 209 sjedala, prisjetivši se ukratko nekih od značajnih trenutaka toga kina.

Raznovrsni programi

Ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović zahvalila se tom prilikom svim djelatnicima, sadašnjim, bivšim, volonterima, studentima i svima ostalima koji su na bilo koji način sudjelovali u radu kina, te prije svega gledateljima, koji redovito pune ovu kinodvoranu, kao i bivšoj ravnateljici Pula Film Festivala Zdenki Višković Vukić. Istaknula je da broj posjetitelja iz godine u godinu raste, da se tu održavaju i drugi programi, surađuju sa školama i vrtićima, a i za umirovljenike se održavaju programi, odnosno matineje.

Kino Valli je bilo među prvima u Hrvatskoj koje je 2008. godine na Pulskom filmskom festivalu pokrenulo Pulicu, specijalizirani filmski program za djecu iz kojeg su proizašli FUŠ - Film u školi, a koje kino vrlo uspješno provodi već desetu godinu zaredom. Prije četiri godine pokrenuli su i 'Pulicu u kaputu', dječji filmski program u zimskim mjesecima.

Prilikom proslave rođendana, Kino Valli nagradio je deset 'naj kinoposjetitelja' odnosno deset ljudi koji su tijekom proteklih deset godina bili najvjerniji posjetitelji. Prvonagrađeni Jasmin Kovač dobio je besplatni ulaz na sve projekcije tijekom 2019., a ostalih devet nagrađenih besplatne kinoprojekcije u trajanju od sto dana krenuvši od 1. siječnja 2019.

Kovač nije krio svoje oduševljenje tom nagradom ističući da je u ovih deset godina pogledao skoro sve filmove koji su tu prikazani.

Pozdravne riječi uz kratki osvrt o važnosti ovoga kina, njegovih brojnih programa i sadržaja uputila je i pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci, ističući da je Kino Valli puno više od kina.

- Kada smo krenuli s radom, na početku nismo imali horore na repertoaru. Onda sam dobila mejl zašto ne pokazujemo horore, te ubrzo smo krenuli i s time. Osobno nisam gledala horore pa sam bila malo zapostavila taj žanr, no svaka konstruktivna kritika itekako dobro dođe, kazala je Tanja Miličić objašnjavajući zašto je na repertoaru za desetogodišnjicu, između ostalog, upravo za Halloween, i horor film.

Osnovu kinoprikazivačke djelatnosti Kina Valli čine filmovi iz redovne kino distribucije, mnoštvo drugih filmskih programa, tu su i direktni prijenosi Metropolitan opere iz New Yorka, kao i prijenosi baletnih spektakla Boljšoj baleta iz Moskve, izložbe, rođendani…

Oči, krik

Prilikom otvorenja, kino je dobilo ime poznate talijanske glumice, rođene Puljanke Alide Valli (Pula, 1921. - Rim, 2006.). Stoga je to bila idealna prigoda da se predstavi hrvatski prijevod knjige o njoj "Oči, krik", autora Nicole Falcinelle u prijevodu Ljiljane Kragulj u izdanju Pula Film Festivala.

Autor Falcinella, po struci inženjer kemije, radi kao novinar i filmski kritičar, te kazao je da je bio fasciniran filmovima u kojima je Valli glumila te je krenuo pisati ovu knjigu.

- Do tada je postojala već jedna knjiga o njoj, "Il romanzo di Alida Valli. Storie, film e altre apparizioni della signora del cinema italiano" (Roman o Alidi Valli. Priče, film i druga pojavljivanja gospođe talijanske kinematografije), čiji su autori Lorenzo Pellizzari i Claudio M. Valentinetti. Valli je počela glumiti kao vrlo mlada, a neke stvari koje su joj se događale u životu, kasnije je na neki način proživjela u svojim filmskim ulogama. Za nju se govorilo da je bliska s fašističkim režimom i da je bila Mussolinijeva ljubavnica, a kasnije je to opovrgnuto. Njezin stvaralački put nije bio lak i morala je jako puno raditi. Alida Maria Laura Altenburger von Markenstein Freuenberg, odnosno Alida Valli imala je karijeru od gotovo 70 godina. Ovom sam knjigom želio prikazati razne aspekte njezina života i djelovanja, kao i progovoriti o filmovima koji su na neki način i zaboravljeni. Djelovala je i u Hollywoodu, radila s Hitchcockom i Selznickom, rekao je.

Falcinella se osvrnuo i na činjenicu da je hrvatski prijevod koji potpisuje Ljiljana Kragulj sigurno bolji od originala, budući da je on morao vrlo brzo završiti roman, 2011. godine zbog nekih rokova, a hrvatska prevoditeljica je ispravila neke nedorečenosti, na čemu joj je silno zahvalan.

Prevoditeljica Kragulj u razgovoru sa Sanelom Pliško koja je moderirala ovo predstavljanje rekla je da je to bio prvi put da se uhvatila ukoštac s književnim tekstom te da je to bio posao koji je zahtijevao istraživanje. Nedoumice su joj stvarali nazivi filmova na više jezika, no silno je sretna što se pozabavila time, te na kraju je istaknula da je književno prevođenje nedovoljno cijenjeno i valorizirano, i to ne samo kod nas. No, ovaj je posao za nju bio vrlo zanimljiv.

Knjiga je realizirana uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a dostupna je na blagajni kina. Projekcijom filma "Oči bez lica" (r. G. Franju) zaključen je prvi dio obilježavanja ove godišnjice. (Vanesa BEGIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater