prvi put detaljno istražen

CRKVA SV. FRANJE U PULI Danas predstavljanje posljednje knjige dr. Attilia Krizmanića

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
3D simulacija samostana i crkve Sv. Franje u Puli

3D simulacija samostana i crkve Sv. Franje u Puli


Urbanist, arhitekt, znanstvenik dr. Attilio Krizmanić nas je prošlog tjedna zauvijek napustio, ali svoje posljednje istraživanje Pule ostavio je u nasljeđe svojim sugrađanima. Oko 700 godina dugo razdoblje razvoja samostana i crkve Sv. Franje u Puli Krizmanić je analizirao u knjizi "Il complesso Francescano di Pola - Genesi e sviluppo architettonico dal XIII al XX secolo". Predstavljanje knjige održat će se danas u17 sati crkvi Sv. Franje.

U predgovoru knjige Ivo Petricioli navodi kako je ovaj vrijedan kompleks sada detaljno proučen po prvi put zahvaljujući Attiliu Krizmaniću. U djelu je objavljeno ukupno 478 različitih figura: 185 crteža autora; 21 3D simulacija koju je izveo Dino Krizmanić; 112 fotografija autora i drugih autora; 76 grafičkih izvora-crteža i fotografija raznih autora; 84 plana crkava prosjačkih redova na području Jadrana različitih autora.

Arhitekt, urbanist i znanstvenik dr. sc. Attilio Krizmanić (1935. -2022.) je, baveći se desetljećima graditeljskim nasljeđem, urbanizmom i komunalnim pitanjima Pule kao stručnjak i znanstvenik, svojim stručnim, znanstvenim i publicističkim radom, donio brojne nove spoznaje o graditeljskom nasljeđu i prostornom razvitku Pule te je dao značajan doprinos istraživanju i valorizaciji urbanističkog razvoja Grada Pule. U više od 50 godina uspješnog rada jedan je od najznačajnijih i najplodnijih znanstvenika koji su se bavili poviješću prostornog razvoja i arhitekturom iz svih razdoblja nastanka Pule u njezinoj bogatoj i dugoj povijesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater