PULJANIN GORAN LEGOVIĆ

Akademski snimatelj podučavat će u Rojcu snimanje videa i filma: KAMERA JE MOJ PRAVI DOM!


Iz te pozicije mogu vidjeti ljude u svim njihovim manirama, i iskrenost, šeprtljavost, i samopouzdanje, stidljivost, snažnu prisutnost, skromnost, ali i bahatost * Kamermani su potpuno unutra, zato i ginu u ratu jer su zaigrani, povuče ih

Još četiri dana traju prijave za radionicu 'Videography' u sklopu multimedijske platforme EduSplash, na kojoj će predavanja od 28. veljače do 8. svibnja održavati pulski akademski snimatelj za televiziju i film Goran Legović.

Ovaj će rođeni Puljanin ponedjeljkom i srijedom od 18 do 20 sati u prostoru Udruge Seasplash na drugom katu sjevernog krila Rojca polaznike podučavati osnovama tehnike snimanja i montaže video i audiozapisa, pobliže ih upoznavajući s kamerom kao uređajem za snimanje filmova koju možemo pronaći u različitim oblicima i varijantama (fotoaparat, GoPro, pametni telefoni, kamkorder). Polaznici će se na koncu moći okušati u radu od početne ideje do finalnog proizvoda. Rok za prijavu polaznika je do nedjelje, 10. veljače, a dodatni upiti mogu se poslati na edusplash@seasplash.net ili putem Facebooka i Instagram profila.

- Zašto ste se prihvatili vođenja radionice?

- Prihvatio sam se tog posla jer u Puli mladi nisu pretjerano upoznati s filmskim stvaranjem. Radionica će biti usmjerena prema video-stvaralaštvu, iako je i video vrst filmskog stvaralaštva. Radionica nosi naziv "Videography", što označuje čovjeka koji, sam ili s ekipom suradnika, snima video. Film nitko ne može napraviti sam. Svrha radionice je podizanje kulture i znanja u videu, što je kod nas prilična nepoznanica. Svijet ide naprijed i napreduje, a Pula zaostaje. Pula ne prati novitete u videu kao komunikaciji, i u novinarstvu i u umjetnosti, a ta komunikacija može biti čisto zanatska kao, primjerice, prezentacija za reklame, a može biti i umjetničko djelo. U Puli te snimateljske scene, poput glazbene ili fotografske, ne postoji. EduSplash je pokrenuo ovu radionicu upravo u tom pravcu, a ja sam prihvatio njihov poziv jer smatram da je za kulturu grada važno postojanje i takve scene.

- Mnogi žele biti ispred kamere, mnogima je užasno neugodno i imaju silnu tremu biti ispred te sprave. Kako je biti onaj koji drži kameru i snima?

- Prekrasno. Kamera je moj pravi dom! Iz te pozicije mogu vidjeti ljude u svim njihovim manirama: i iskrenost, šeprtljavost, samopouzdanje, stidljivost, snažnu prisutnost, skromnost, ali i bahatost.

- Koliko ste s kamerom u ruci 'Bog'?

- Postoji određeni osjećaj zaštićenosti, jer stojiš iza aparata, 'skrivaš' se iza njega, ali nema manipulacije, ideš samo registrirati ono što se zbiva ispred tebe. Jedino redatelji možda imaju tu "božansku" stvaralačku poziciju jer mogu režirati, moderirati ideju, pogotovo u formi igranog filma. Tu bih htio reći da je "videographer" osoba koja objedinjuje funkciju snimanja i režije. (Zoran ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum