dr.SC. MILAN RADOŠEVIĆ

Predavanje u vodnjanskoj Sali za vjenčanje: "Vodnjan 16.I.1920.: zora fašizma, sumrak slobode"

| Autor: Paulo Gregorović
Najava predavanja

Najava predavanja


    U petak, 17. veljače s početkom u 19 sati dr. sc. Milan Radošević održat će predavanje naslovljeno "Vodnjan 16.I.1920.: zora fašizma, sumrak slobode" u vodnjanskoj Sali za vjenčanje. Radošević će predstaviti rezultate višegodišnjeg historiografskog istraživanja na temu geneze antifašizma u Istri.

    U pozivu na predavanje navodi se da je "Vodnjanska bitka" prvi dokumentirani oružani sukob između istarskih radnika i socijalista s karabinjerima, vojskom i fašistima - tada službeno članovima talijanske nacionalističkog udruženja Fascio politico "Dignano Democratica". Posljedica toga su tri civilne žrtve.

    "Fizičko nasilje članova Democratice spram uhićenih Vodnjanaca, prekoračenje ovlasti snaga javne sigurnosti, tendenciozan sudski proces, kao i skori politički uspon vodnjanskih pobornika fašističkoga pokreta, mogu se razmatrati kao začetak procesa legitimizacije fašističkoga nasilja. Talijanske okupacijske vlasti time su ostvarile preduvjete efikasnijeg suprotstavljanja nadnacionalno orijentiranim socijalistima, a potom i hrvatskom nacionalnom pokretu u Istri, istodobno zatvarajući vrata političkim i nacionalnim slobodama", navodi se u pozivu na predavanje.

    Nakon povijesnog osvrta na temu otvorit će se pitanje o izazovima znanstvene revalorizacije antifašizma na Vodnjanštini, Istri i Hrvatskoj, ali i načinu na koji je ta baština prezentirana u komemoracijskim praksama te javnom prostoru. O tome će govoriti kulturolog Eric Ušić.

    Javno predavanje organizira se u sklopu projekta "Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremeno-umjetničkim praksama", koji u partnerstvu provode Apoteka, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Savez antifašističkih boraca Primorsko-Goranske Županije. Projekt je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

    Povezane vijesti


    Podijeli: Facebook Twiter









    Web kamere

    Pula

    Pula: Forum
    Pula: Forum

    Pula

    Pula: Amphitheater
    Pula: Amphitheater