OD DANAS

RAZLISTAJ SE! Mjesec dana uz književne programe poštujući epidemiološke mjere

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Ovogodišnja manifestacija posvećena je planetu Zemlji, u povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje

Ovogodišnja manifestacija posvećena je planetu Zemlji, u povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje


Uz brojne programe u Puli, od danas pa sve do 15. studenog izlog Čitaonice kluba umirovljenika krasit će fotografije Snježane Bratanović s izložbe "Na rubu svijeta" * Knjižnica Vodnjan u petak, 16. listopada organizira gostovanje Bookmobila u Vodnjanu u suradnji s Majom Klarić, a tijekom cijelog mjeseca bit će postavljena izložba likovnih radova polaznika dječjih vrtića iz Vodnjana

Danas počinje najveća manifestacija u Hrvatskoj posvećena knjizi, knjižarstvu i knjižničarstvu - Mjesec hrvatske knjige. Ovogodišnja manifestacija posvećena je planetu Zemlji, u povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje, uz moto "Razlistaj se!"

Istaknuti važnost knjige

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija koju od 1995. godine organiziraju Knjižnice grada Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Svake godine Mjesec hrvatske knjige posvećen je nekoj temi, koju prati i novo vizualno rješenje. Svečano otvaranje manifestacije Mjeseca hrvatske knjige također se svake godine odvija u nekom drugom gradu - što je uglavnom povezano uz otvaranje novih ili preuređenih knjižničnih prostora, a ove će godine tu čast imati Ivanić-Grad.

Prve godine manifestacije (1995.) sudjelovale su 102 knjižnice s petstotinjak programa. Taj je broj s vremenom rastao te je tako lani u manifestaciji sudjelovalo oko 250 knjižnica s više od 2.200 programa.

U Puli i Brazilski dani

Pulska Gradska knjižnica i čitaonica, u skladu s epidemiološkim mjerama, i ove se godine uključuje već tradicionalno u ovaj program. Uz besplatan za predškolce i prvašiće u svim ograncima, tijekom cijelog trajanja manifestacije bit će postavljena izložba "Put oko svijeta u 80 knjiga", a od 20. do 23. listopada na programu je drugo izdanje Festivala talijanske književnosti (FLIT), koji će se ove godine održati online.

U utorak, 20. listopada bit će otvorena izložba Ljiljane Lazičić-Putnik "Maslina, misao, mit - izložba slika", a Brazilski dani u Puli na programu su od 4. do 6. listopada. Bit će tu i program posvećen stotoj godišnjici rođenja Giannija Rodarija, te predstavljanje knjige Ane Božac: "O smrti i životu: Art-psihoterapijski pristup suočavanju sa žalovanjem nakon gubitka djeteta u trudnoći".

U Dječjoj knjižnici i na Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice održavat će se i programi putem Youtubea, "Razlistaj priču" – pričaonica na daljinu u suradnji sa školama i vrtićima. Od danas do 15. studenog izlog Čitaonice Kluba umirovljenika krasit će fotografije Snježane Bratanović "Na rubu svijeta".

Knjižnica Vodnjan u petak, 16. listopada organizira gostovanje Bookmobila u Vodnjanu u suradnji s Majom Klarić, a tijekom cijelog mjeseca bit će postavljena izložba likovnih radova polaznika dječjih vrtića iz Vodnjana. Potom će se 13. studenog održati program "Programiraj u knjižnici: micro:bit i micro: Maqueen", sredinom studenog i izložba "Herbarij Gian Paula Cavallija iz 1719.", a 14. studenog dipl. ing. šum. Slavko Brana održat će predavanje "Biljni svijet južne Istre". U Knjižnici Žminj bit će održan program "Besedi drage", radionica za djecu i mala škola astronomije.

U GRADSKOJ KNJIŽNICI UMAG: Prijevod književnih eseja Fulvija Tomizze

Književna večer posvećena umaškoj književnici Vedrani Štiglić Vidović (1945. - 2019.) zakazana je za 29. listopada. U programu će sudjelovati književnici Miroslav Sinčić i Daniel Načinović, kao i njezini dugogodišnji suradnici Sanja Bosnić i Zlatan Varelija

U umaškoj knjižnici svi programi počinju u 18 sati, a prvi je na rasporedu 16. listopada, kada će se u razgovoru s Markom Gregurom predstaviti njegov novi roman "Vošicki" (Hena com). Potom će 21. listopada biti predstavljena druga zbirka pjesama Davora Hačića (Novigrad) "Pukotine u praznini" u izdanju Ogranka Matice hrvatske Buje.

Roman Želimira Periša "Mladenka kostonoga" (Naklada OceanMore) bit će predstavljen 23. listopada. Razgovor s piscem moderirat će književni kritičar Davor Šišović. U povodu teme Mjeseca hrvatske knjige "Razlistaj se", novinar HRT-a (Eko zona!) Mladen Iličković održat će predavanje na temu empatije i ekologije 26. listopada. Slijedi, 29. listopada, književna večer posvećena umaškoj književnici Vedrani Štiglić Vidović (1945. - 2019.). U programu će sudjelovati književnici Miroslav Sinčić i Daniel Načinović, kao i njezini dugogodišnji suradnici Sanja Bosnić i Zlatan Varelija.

Gradska knjižnica Umag objavila je ove godine novi prijevod Fulvija Tomizze - zbirku eseja "Moja književna ljeta". Knjigu će predstaviti zajedno s prevoditeljicom Lorenom Monica Kmet i urednicom dr. Sanjom Roić 5. studenog. Potom će 10. studenog u suradnji s umaškim policijskim inspektorom Vlatkom Možarom biti predstavljena publicistička knjiga "Hrvatska u kokainskom ruletu smrti" (24sata) Vilima Cvoka i Hajrudina Merdanovića.

Posljednji program je predstavljanje Shura publikacije (Opatija), uz hrvatski prijevod romana riječke spisateljice Laure Marchig "Snoopy Polka". Uz autoricu i nakladnicu Šuru Dumanić, o knjizi će govoriti prevoditeljica Lorena Monica Kmet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum