GALOVIĆEVE JESENI

NAGRAĐENA EVELINA RUDAN: "Smiljko i ja si mahnemo" najbolje djelo

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Evelina Rudan (Foto: Istrapedia)

Evelina Rudan (Foto: Istrapedia)


Na 27. Galovićevim jesenima Nagrada Fran Galović za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta pripala je Evelini Rudan za knjigu pjesama "Smiljko i ja si mahnemo" (Fraktura, 2020., urednik Roman Simić). Nagrada je Evelini Rudan dodijeljena na središnjoj svečanosti u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici.

Između 63 knjige pristigle na ovogodišnji natječaj, prosudbeno povjerenstvo u sastavu Mario Kolar (predsjednik), Julijana Matanović i Matija Ivačić odabralo je deset finalista. O pobjedniku su uz glasove povjerenstva odlučili i čitatelji javnim glasanjem preko interneta te u knjižnicama u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Ludbregu i Virju.

Naslovnica knjige

Prema riječima povjerenstva, knjizi "Smiljko i ja si mahnemo" Eveline Rudan Nagrada Fran Galović pripala je "zbog istovremene identitetske usidrenosti i otvorenosti, ali i iskazne spontanosti i originalnosti, kojom i rječničke definicije postaju zabavno štivo, a cijela knjiga dobiva nenametljivu dozu igrivosti i ludičnosti, kao i zbog stvarateljske suverenosti kojom se priča pretapa u poeziju i obrnuto, kao što se i prošlost pretapa u sadašnjost, ali i književnost u život te zbilja u imaginaciju".

Nagradu Zvonko Milković 2020., koju ogranak Matice hrvatske u Varaždinu i Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" dodjeljuju za najbolju zbirku pjesama intimističke i/ili zavičajne tematike, dobila je Monika Herceg za knjigu "Vrijeme prije jezika" (Fraktura, 2020.; urednici Roman Simić i Mateja Jurčević).            

Ove godine na natječaj su pristigle 22 knjige, a povjerenstvo u sastavu Mario Kolar (predsjednik), Lada Žigo i Ernest Fišer u uži je izbor uz zbirku Monike Herceg uvrstilo još i knjige "Havana blues" Tomislava Marijana Bilosnića i "Smiljko i ja si mahnemo" Eveline Rudan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of