ZLODJELA POSLIJERATNIH VLASTI

"FOJBE" Knjiga koja se bavi temom koja će nastaviti izazivati polemike i oprečne stavove koji vjerojatno NIKADA NEĆE NAĆI ZAJEDNIČKI JEZIK

| Autor: Mladen RADIĆ
foto

foto


U prodaji se u izdanju Srednje Europe pojavila knjiga „Fojbe“ koju potpisuju Jože Pirjevec, Nevenka Troha, Gorazd Bajc, Darko Dukovski i Guido Franzinetti, a sa slovenskog je prevela Anita Peti-Stantić. Knjiga je to koja se bavi temom za koju je jasno da će nastaviti izazivati polemike i oprečne stavove koji vjerojatno nikada neće naći zajednički jezik. Zato ju je na trenutke tako teško čitati i o naslovnoj temi promišljati, iako se njoj može prići iz različitih pravaca i pristupa, od kojih bi najvažniji trebao biti onaj objektivni, historiografski.

Međutim, kada se govori o fojbama i zlodjelima poslijeratnih vlasti na području Istre i Julijske krajine, nemoguće je izbjeći politiku. Zapravo, politiku nije moguće izbjeći u skoro nijednom segmentu javnog života na području bivše države, ali i Italije, a u politici razum i objektivnost nisu često najvažniji jer političari igraju prije svega na emocije. U tim fojbama kao da čuče demoni koji bi se svaki čas mogli osoviti, iskočiti i dovijeka unositi razdor između Talijana i Slavena, između proljevičara i prodesničara kao i onih koji su totalno apolitični, između onih koje tema zanima, ali se trude biti neutralni i onih koji navijaju za neke od strana. Hoće li itko ikada na ovaj dosje lupiti pečat s nekakvom oznakom „zaključeno“? Teško. Pitanje je koliko su te rane nakon svih ovih godina zacijelile.

Najveći dio, oko dvije trećine, pripada istraživanjima koje je radio Pirjevec, član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti koji je rođen i školovao se u Trstu. Od Alberta Fortisa nadalje on se temi fojbi približava polako, dajući jedan povijesni uvod. Kada konačno na red dođe Drugi svjetski rat i jugoslavenska okupacija Trsta i sve ono što tada slijedi, Pirjevec nikome ne drži stranu, no teško mu je probijati se kroz gustu šumu činjenica i laži. Stvar je puno kompliciranija no što se čini. Koliko je ljudi pobijeno nakon Drugog svjetskog rata od strane jugoslavenske vlasti? Zašto su ubijeni? Jesu li svi baš svi bili fašisti i nacisti i kolaboracionisti? I ono vječito pitanje – tko je prvi počeo, kome pripada onaj izvorni grijeh? Ne samo to, zanimljivo je u knjizi pročitati i kako su Talijani gledali na Slavene i kakav je bio odnos slavenskog življa prema Talijanima.

Puno je toga ovdje, no Pirjevec i njegovi kolege se ne daju i na kraju rezultat je ova knjiga koja je rezultat je opsežnog istraživačkog i arhivskog rada, temeljena na istraživanjima arhivskoga gradiva u Washingtonu, Ljubljani, Rimu, Londonu te hrvatskim arhivima. Autori knjige su istaknuti istraživači iz Slovenije, Italije i Hrvatske, a sama publikacija, kako stoji u opisu, predstavlja autorski pothvat kojim se daje zaokružen, multiperspektivan pogled na ovu kompleksnu problematiku.

„Problematizirajući pitanje ubojstava Talijana u Julijskoj krajini krajem Drugoga svjetskog rata, ova knjiga spomenuta ubijanja ne niječe, ne opravdava, niti bagatelizira, već ih stavlja u povijesni kontekst, valorizira i demitologizira."

Knjiga detaljno analizira uzroke nastanka nasilja koje su Slovenci i Hrvati (jugoslavenska vojska) provodili nad Talijanima. Naime, kako bi bilo moguće razumjeti događaje iz svibnja 1945. godine, odnosno uhićenja, deportacije i likvidacije koje su provodile jugoslavenske vlasti nakon što su oslobodile Julijsku krajinu, potrebno je istražiti kompleksne uzroke koji su se nalazili u pozadini odluke da se spomenuto područje oslobodi i zauzme. Uz, dakle, konkretan i specifičan političko-vojni kontekst, ova knjiga istražuje i odnose stanovništva prema jugoslavenskoj okupaciji, kao i dublju društvenu povijest odnosa stanovništva u Julijskoj krajini, kako bi se što preciznije rekonstruirao povijesni i socijalni kontekst fojbi.

Objavljivanje ove knjige je utoliko značajnije što se sve relevantne činjenice predstavljaju na temelju arhivske građe; autori su u njoj, možda i više nego što je to uobičajeno u historiografiji, dopustili izvorima da govore. U knjizi su, uz citate, objavljeni i najvažniji dokumenti o fojbama, od kojih neki i prvi put, čime se čitatelju omogućuje cjelovit uvid u problematiku fojbi“, stoji u opisu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater