U GRADSKOJ KNJIŽNICI PAZIN

Edukativna slikovnica "Kapelin: obična štorija o neobičnom Labinjanu"

Slikovnicu, koja donosi niz zanimljivosti o životu Matije Vlačića Ilirika, predstavile su autorice. Ana Dundara Pajić, Katarina Brajdić Divšić i Majda Milevoj Klapčić

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Razgovor s autoricama vodila je Iva Ciceran, ravnateljica Gradske knjižnice Pazin (Foto: Gradska knjižnica Pazin)

Razgovor s autoricama vodila je Iva Ciceran, ravnateljica Gradske knjižnice Pazin (Foto: Gradska knjižnica Pazin)


U Gradskoj knjižnici Pazin preksinoć je održan još jedan književni susret na kojem su gostovale čak tri autorice: Ana Dundara Pajić, Katarina Brajdić Divšić i Majda Milevoj Klapčić predstavile su slikovnicu "Kapelin: obična štorija o neobičnom Labinjanu". Razgovor s autoricama vodila je Iva Ciceran, ravnateljica Gradske knjižnice Pazin.

QR kod i kviz

- Priča započinje tako da dječak Matija na školskom izletu i prilikom posjeta spomen-sobi Matije Vlačića Ilirika pronalazi kapu u škrinji. Kao svako zaigrano i živahno dijete uzima kapu, stavlja je na glavu ne sluteći što će se dogoditi i kamo će ga kapa "odvesti". A odvodi ga u 16. stoljeće, u vrijeme kada je živio Matija Vlačić Ilirik, veliki istarski reformator, protestantski teolog, crkveni povjesničar, filozof i filolog. Slikovnica donosi niz zanimljivosti o njegovu životu, ali ispričana priča nije samo još jedna priča. Odličan je temelj za zavičajnu nastavu na Labinštini, ali i u cijeloj Istri. Kreativne snage triju autorica daju dodatnu vrijednost slikovnici rubrikom Jeste li znali? kojom potiču čitatelje na dodatno istraživanje. Osim toga, slikovnica ima QR kod s kvizom putem kojeg čitatelji mogu provjeriti znanje stečeno u ovoj čitalačkoj avanturi te upute kako svatko može izraditi svoj obiteljski grb, ističu iz Gradske knjižnice Pazin.

Literarni Knjaz

Uz autorice, slikovnicu "Kapelin: obična štorija o neobičnom Labinjanu" potpisuju i ilustrator Vibor Juhas, dizajner Matko Plovanić i urednica Martina Perić, a oni su zaslužni da je ova slikovnica mali umjetnički projekt.

Slikovnica je do sada više puta promovirana, a počelo je i održavanje radionica za učenike, ali i profesore i knjižničare. Autorice su otkrile da je u pripremi nova slikovnica koja će biti posvećena poznatoj labinskoj, istarskoj učiteljici Giuseppini Martinuzzi, a nositi će naslov "Kolarin".

Tijekom predstavljanja u pazinskoj Gradskoj knjižnici jedan do posjetitelja zanimljivo je primijetio i komentirao da je ovaj autorski trojac zapravo literarni Knjaz (asocijacija na tv-serijal Roberta Knjaza o hrvatskim velikanima).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom