FESTIVAL KOMEDIJE I SMIJEHA U POREČU

ZLATNI ZUB: Odgođena predstava Teatra iz Ancone, otvaranje u subotu uz "Sirenu i Viktoriju"

| Autor: Aleta BRATTONI
Jačina smijeha publike mjeri se pljeskometrom (Andi BANČIĆ)

Jačina smijeha publike mjeri se pljeskometrom (Andi BANČIĆ)


Festival je trebao početi sutra, no zbog zbivanja vezanih uz koronavirus, otkazana je predstava Marche Teatra iz Ancone, "Food; può contenere tracce di...", a koja se trebala izvoditi dva uzastopna dana. Stoga "Zlatni zub" u subotu u 20 sati u porečkom kazalištu otvara predstava "Sirena i Viktorija" Teatra Rugantino

Nakon uvertire u ovogodišnje 13. izdanje "Zlatnog zuba", uz monokomediju "Kobajagi donijela me roda" Zijaha Sokolovića, za ovu je subotu, 7. ožujka, zakazan i službeni početak porečkog Festivala komedije i smijeha. Naime, festival je trebao početi u četvrtak, no zbog zbivanja vezanih uz koronavirus, otkazana je predstava Marche Teatra iz Ancone, "Food; può contenere tracce di...", a koja se trebala izvoditi dva uzastopna dana, 5. i 6. ožujka. Iz Pučkog otvorenog učilišta Poreč, koje je i organizator "Zlatnog zuba", ističu da je u tijeku i povrat novca za sve one koji su kupili ulaznice za tu predstavu. Novac se može podići na blagajni Učilišta za ulaznice kupljene gotovinom, te se uplaćuje izravno na bankovni račun za ulaznice kupljene internetskom prodajom.

Komedija nesporazuma

Stoga "Zlatni zub" u subotu u 20 sati u porečkom kazalištu otvara predstava "Sirena i Viktorija" Teatra Rugantino, uz uobičajeno izvrsnu glumačku postavu koju čine Gorana Gadžić, Dubravka Ostojić i Mladen Vasary. Predstava u režiji Filipa Grinvalda nastala je prema tekstu ruskog dramaturga Aleksandra Galina. Ova komedija nesporazuma radnju smješta u rusko posttranzicijsko razdoblje. Novopečenu bogatašicu koja je svoje bogatstvo stekla u tranziciji trgujući ponajviše stanovima, posao tjera da nauči engleski. Za instrukcije pronalazi doktoricu engleske filologije, ženu koja je u tranziciji izgubila status, posao i muža. Žaleći je, nastoji joj pronaći žigola, no u odabiru dolazi do malene greške... Troje junaka će tako publiku porečkog kazališta razoružati smijehom i suočiti s najvažnijim ljudskim htijenjem – da volimo i budemo voljeni. Predstava započinje u 20 sati.

Sljedećeg dana, u nedjelju, 8. ožujka, na scenu stiže pulski Teatar Naranča s predstavom "Tri sestre". Predstava govori o sestrinskoj ljubavi i razdoblju u životu kada ona nije toliko idilična. Naime, Valerija je dovoljno velika da čuva svoje mlađe sestre Emu i Sašu, ali je isto tako prevelika da se s njima igra – barem ona tako misli. Međutim Ema i Saša svojom upornošću, pozitivnom energijom i ponekom smicalicom "natjeraju" Valeriju da se uključi u njihovu igru i prisjeti se kako za igru nikad nismo preveliki. Ova predstava namijenjena djeci i odraslima započet će u 17 sati.

Zanimljiva gostovanja

Na programu je potom 9. ožujka "(Dis)funkcija glave" poznate Scene Gorica, a slijedi 10. ožujka stand-up show Splicke scene pod nazivom "Mi muškarci, vi žene". Nadalje, iz Istarskog narodnog kazališta Pula 11. ožujka u Poreču ponovno gostuje "Mistero buffo" u jednoj od svojih varijanti, a već sljedećeg dana dalmatinsko kazalište Playdrama donosi predstavu "Dijete našeg vremena". Predzadnji dan Zlatnog zuba, 13. ožujka obogatit će cabaret "Bruti šporki istrijanski pirati" Teatra Nemerik, kao i koncert Part time banda, dok će festival, u subotu, 14. ožujka, zatvoriti cabaret "Preko veze" prošlogodišnjeg pobjednika, Teatra Moruzgva.

Nagrada Zlatni zub za najbolju komediju

Festival nagrađuje najbolju komediju, o kojoj odlučuje upravo publika, i to jačinom svoga pljeska. Kako bi rezultati bili vjerodostojni, za mjerenje jačine pljeska koristi se pljeskometar, a pobjednička predstava dobiva nagradu Zlatni zub. Dodjeljuje se i Srebrni zub, drugoj najboljoj predstavi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum