IZLOŽBA U GALERIJI HDLU-A ISTRE

OMNIBUS BOJANA ŠUMONJE: 'Šizofrena' pozicija kao zanimljiv koncept za SKUPNU IZLOŽBU JEDNOG AUTORA

Osvijestio sam činjenicu da se sve više proširuje moj slikarski 'kontekst' i da u isto vrijeme radim totalno različite slike. Pomislio sam da bi ta 'šizofrena' pozicija mogla biti zanimljiv koncept oko kojeg bi se gradila ova izložba. Kontemplirajući o nazivu izložbe postavio sam radnu verziju naziva koja je glasila "Skupna izložba jednog autora", što je u stvari oksimoron, objašnjava Šumonja

| Autor: Mladen RADIĆ


Izložba likovnog umjetnika Bojana Šumonje pod neobičnim nazivom "Omnibus - skupna izložba jednog autora" otvorena je jučer u galeriji HDLU-a Istre u Puli.

Impresivna umjetnička djela

Milan Marin, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, na otvaranju izložbe je kazao da ova izložba predstavlja peti projekt HDLU-a Istre u ovoj godini krize. Ovaj put predstavljaju slike poznatog pulskog slikara i člana HDLU-a Istre Bojana Šumonje čiji je rad Marin nazvao impresivnim.

- Možemo na prvi pogled zaključiti da bez obzira na neke smjerove u suvremenom slikarstvu i u suvremenoj vizualnoj umjetnosti gdje se praktički marginaliziraju umjetnički predmeti, i gdje taj dio lingvističkih paradigmi dominira u nekakvom prezentiranju umjetničkog djela, ali kada pogledamo ove Šumonjine radove vidimo da taj tradicionalni pristup slikarstvu ne može izaći iz nekakvog konteksta suvremenosti. Razlog za to je što mi danas, kada promatramo psihu ljudi, i ako gledamo da se svakim novim rođenjem rađa i jedna nova osobnost, a to znači da nije potrebno histerično tražiti nešto novo.

Velika Šumonjina platna u galerijskom prostoru (Snimio Duško Marušić Čiči)

Svaki čovjek nosi u sebi nešto novo i zato tradicionalno slikarstvo ne može odumrijeti, ne može nestati upravo iz tih razloga što svaki put kad jedan novi umjetnik počne stvarati, on radi na osnovu svojih fantazija, svojih percepcija i svega što čini njegovu osobnost. Na ovom svijetu ima 7 milijardi i 800 milijuna ljudi, to je 7 milijardi i 800 milijuna različitih pogleda na svijet oko nas. Upravo je to jedno bogatstvo i ljepota umjetnosti, baš ta raznolikost, kazao je Milan Marin.

Različite slikarske strategije

Šumonjini radovi predstavljeni na izložbi "Omnibus - skupna izložba jednog autora" nastali su zadnjih godina, a budući da njegov rad podrazumijeva da istovremeno radi različite stvari iz toga je i proizašao naslov za izložbu. Time je htio predočiti tu njegovu pomalo "šizofrenu" strategiju.

Iz ciklusa "There is nothing higher than offering yourself to the infinite"(Nema ničeg uzvišenijeg nego ponuditi sebe beskonačnom)"  (Snimio Duško Marušić Čiči)

- Istovremeno radim različite stvari i bavim se različitim slikarskim strategijama u isto vrijeme, i onda u isto vrijeme nastaju različite kolekcije. Ova izložba je samo preslikana izložba iz Umjetničkog paviljona u Zagrebu gdje sam upravo razmišljajući o konceptu izložbe došao do te ideje da bih mogao napraviti tu vrstu izložbe. Kako nisam dugo u Puli izlagao, odlučio sam je preseliti ovdje, s time da je ovo puno reduciraniji prostor u kojem ne mogu pokazati sve. Ova izložba se sastoji od nekoliko ciklusa. Jedan je onaj s velikim platnima gdje je moj autoportret, to je monokromno slikarstvo, gdje nije prisutan taj koloristički aspekt, a naslovio sam ga "There is nothing higher than offering yourself to the infinite" odnosno "Nema ničeg uzvišenijeg nego ponuditi sebe beskonačnom".

Onda su tu krpe za brisanje kistova i to je nusprodukt slikarstva, jer kako sam brisao kistove o te krpe shvatio sam da bi neki radovi mogli iz toga nastati. Bilo je nekih zanimljivih podloga pa sam neko vrijeme to radio, objasnio je Šumonja.

Velika Šumonjina platna u galerijskom prostoru (Snimio Duško Marušić Čiči)

- Osvijestio sam činjenicu da se sve više proširuje moj slikarski 'kontekst' i da u isto vrijeme radim totalno različite slike. Pomislio sam da bi ta 'šizofrena' pozicija mogla biti zanimljiv

koncept oko kojeg bi se gradila ova izložba. Kontemplirajući o nazivu izložbe postavio sam radnu verziju naziva koja je glasila 'Skupna izložba jednog autora', što je u stvari oksimoron. Oksimoroni su u svojoj suštini neozbiljni pa sam izložbu nazvao 'Omnibus', ali ostavivši u nastavku naziva i oksimoron, kako naziv ne bi bio preozbiljan", objasnio je autor u predgovoru kataloga koji prati izložbu.

Izložba koja ima zaplet i rasplet

Iako je omnibus termin koji se vezuje uz film i literaturu, prikladan je u ovom slučaju jer su sve slike ipak nekako povezane, ili koloristički ili pomoću likova-protagonista (glumaca) koji se pojavljuju u različitim "kolekcijama-epizodama". Osim toga, kako kaže Šumonja, jedna od ideja koncepta ove izložbe jest da bi ona trebala izgledati kao skupna izložba nekoliko autora jer mu se učinilo da bi to bio dobar uvod u izložbu u smislu da sama izložba ima nekakav zaplet i rasplet kao neki kazališni komad ili film.

Izložba ostaje otvorena do 2. lipnja (Snimio Duško Marušić Čiči)

Šumonja smatra i da trenutno postoje dvije elementarne strategije suvremene umjetnosti. U prvoj prevladavaju artefakti koji žele biti spektakularni, jednostavni s naglaskom na zabavno, na šalu, ne zastrašujući nikoga. Druga strategija bavi se umjetnošću koja kreira vlastiti prostor poništavajući razlike između umjetnosti i svakodnevnog života kroz politički, socijalni, ekološki, seksualni i ini kontekst (tzv. demokratizacija umjetnosti).

Kolorizam (Snimio Duško Marušić Čiči)

"Moja je strategija kretati se u oba polja te koristiti sredstva i jednog i drugog ukoliko je moguće", zaključuje ovaj pulski umjetnik.

Snimak otvorenja i postava izložbe bit će dostupan na internetskim platformama HDLU-a Istre i na TV ekranima u izlogu galerije. Izložba ostaje otvorena do 2. lipnja i može se razgledati radnim danima od 9 do 15 sati.

Jedan od kolekcija/epizoda (Snimio Duško Marušić Čiči)Izložba je prije Pule bila postavljena u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu (Snimio Duško Marušić Čiči)Dio izloženih radova (Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of