OTVORENJE U NEDJELJU

"Nostalgija" Maria Romode u Galeriji Hermana

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Mario Romoda

Mario Romoda


Nakon zapažene zagrebačke izložbe u Galeriji Karas, mladi akademski slikar Mario Romoda gostuje i u pulskoj Galeriji Hermana. Romoda inače slovi za jednog od najperspektivnijih i zasigurno najzanimljivijih suvremenih slikara hrvatske mlađe srednje generacije.

- Romoda se vraća slikajući motive iz riznice svojih privatnih memorabilija, obilježenim i osobnostima iz svijeta popularne kulture. Time teži reflektirati sam život i sjećanje kojeg u konačnici određuje emocija. Prema svojoj naravi slikarstvo kao nijemi oblik izražavanja koji na određeni način podrazumijeva introvertiranost i introspekciju, Romodi otvara prostor za ekstrovertiranost, izravnost i nesvakidašnju zaigranost pri odabiru motiva i izražajnih boja: od jarkih na portretima pop ikona do finih i nježnih tonova crvene, plave, ružičaste i zelene...

Stavljajući na platna Lady Gagu, Bruce Leeja, Arnolda Schwarzeneggera, Duška Lokina ili Jima Carreyja, zatim Josipa Broza Tita i Nikolu Teslu slikar traži novu likovnu izražajnost u njihovoj pojavnosti. Gledajući u cjelini, ciklus "Pop nostalgia" pokazuje Romodino osebujno traganje za "trenucima" kreacije koji su ustvari dosezi slobode koju on, fasciniran slikarstvom, pokušava "osvajati" eksperimentima, u senzacijama boja i oblika, zapisala je Nevenka Šarčević o radu mladoga Romode.

Mario Romoda rođen je 1987. godine u Vukovaru. Studira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Treću godinu studija završava pod mentorstvom prof. Duje Jurića i prima nagradu za najboljeg studenta ALU. Diplomski studij slikarstva upisuje pod mentorstvom prof. Zoltana Novaka. Otvorenje je zakazano u nedjelju u 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini