Izložba Vande Čižmek u HUiU-u

FOTOGALERIJA / Priča o žudnji i zavođenju - iz mačje perspektive

| Autor: Mladen RADIĆ


U Galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika u četvrtak navečer otvorena je izložba Vande Čižmek »Srpanjski machor«, a radi se o seriji od 18 ilustracija koja prati istoimenu slikovnicu Krešimira Krnića. Slikovnica donosi jednu pjesmu od sedam katrena, a namijenjena je odraslima, prvenstveno zbog teme zavođenja i žudnje kojom se bavi iako u njoj nema ničeg odviše moralno šokantnog da bi se i oni mlađi morali brinuti. Oznaka 18+ ovdje je više iz predstrožnosti, a kako to izgleda može se vidjeti do 10. svibnja.

Čižmek je do toga da ilustrira ovu knjigu došla slučajno.

- Autor teksta je moj prijatelj. On i supruga imaju izdavačku kuću Ibis grafika u Zagrebu. Zezali smo se kod njih na moru 2021. i on je tu svoju pjesmu nama pričao, ispjevao. Nakon godinu dana veli »Čuj, jesi li ti mislila ozbiljno da bi ti ilustrirala moju knjigu?« Tako smo krenuli u suradnju s time da nešto se meni s poslom bilo zakompliciralo pa nisam te godine uspjela odraditi nego 2023. Ciljali smo da bude knjiga izdana u srpnju, jer je naslov knjige »Srpanjski machor«, kaže Čižmek koja inače većinom ilustrira slikovnice za djecu, tako da je ovo nešto malo izvan njenog faha. To je kao knjiga za odrasle tako da je Čižmek za ovu priliku malo modificirala svoj stil.

- Inače koristim geometriju u svojim ilustracijama za djecu. Moje ilustracije su uvijek plošne u jako malo boja, a ovdje sam malo izašla iz formata, teksture sam koristila razne kao podloge i u likovima i tu ima samo četiri osnovne boje, objašnjava.

Dizajn slikovnice se mijenjao tijekom rada. Dok je radila, Čižmek su prekidali drugi poslovi tako da je svaki put kad je nastavljala crtati, neke je stvari mijenjala.

Usto, bila je vrlo motivirana da napravi ovaj posao.

- Tekst mi se posebno dopao jer inače sam ljubiteljica pasa i sama imam pse, kaže Čižmek. »Morate pročitati pa ćete vidjeti kako je to lijepo zamotan i zakukuljen tekst. Baš mi je sjeo na prvu. Mislim da svako treba pročitati i uz tekst gledati ilustracije da dobije kompletan dojam knjige. Poruka je jednostavna, ali je cijela ta igra jako zanimljiva kroz slikovnicu, kaže Čižmek kojoj je ovo prva izložba u Puli, druga izvan Zagreba, ukupno peta samostalna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater