HUIU

GRAFIČKE DIZAJNERICE DORA BILIĆ I TINA MÜLLER:  Samozatajne, u vrhu grafičkog dizajna

| Autor: Zoran ANGELESKI


Autorice nisu ovdje, ali niste zbog toga deprivilegirani. One su samozatajne, ne vole se pojavljivati u javnosti. No, izuzetno su cijenjene i spadaju u sam vrh hrvatskog grafičkog dizajna. Usput, doći će nenajavljeno u Pulu za trajanja njihove izložbe, kazao je kustos Marko Golub

Izložbu radova renomiranih grafičkih dizajnerica Dore Bilić i Tine M?ller pod nazivom "Interpretacije" sinoć je u pulskoj Galeriji HUiU otvorio kustos izložbe Marko Golub, ističući njihovu profesionalnost, maštovitost, taktilnost, ali i diskreciju.

- Autorice nisu ovdje, ali niste zbog toga deprivilegirani. One su samozatajne, ne vole se pojavljivati u javnosti. No, izuzetno su cijenjene i spadaju u sam vrh hrvatskog grafičkog dizajna. Usput, doći će nenajavljeno u Pulu za trajanja njihove izložbe, kazao je Golub.

Djelomična je ovo retrospektiva rada njihovog Studija Bilić_M?ller u području dizajna vizualnih komunikacija od 2003. godine do danas, a predstavlja 20-ak projekata (publikacija, plakata, promotivnih materijala) koje povezuje ideja autorskog dijaloga dizajnerica s drugim kreativcima (umjetnicima, arhitektima, dizajnerima, koreografima) ili njihovim praksama, kao i minuciozan i inventivan pristup svim fazama produkcije tiskanog materijala - od nekonvencionalnih prijeloma, eksperimentiranja s tiskarskim postupcima, do upotrebe neuobičajenih materijala.

Dora Bilić i Tina Müller, kako je pojasnio kustos, imaju veliku strast prema knjigama i njihovoj anatomiji, pa je svakom elementu posvećena posebna pažnja, i svaki nosi neko značenje - od ovitka, korica, naslovnice i hrpta do vrste uveza i kapitalne vrpce. Pritom autorice znaju da knjiga nije 'samo' knjiga, nego predmet s kojim čitatelj uspostavlja osobit odnos, i kroz koji se uvijek odvija svojevrsna interakcija između njega, dizajnera i autora.

Kustos Golub publici je pokazao neuobičajene strukture pojedinih izloženih radova - dvije knjige u jednoj (monografija "Arhitektura/Arhitekt Radovana Tajdera"), tri (katalog izložbe Nenada Robana "Nepoznato mjesto"), te jednu, ali 'beskonačnu' (Josip Vaništa - "Ukidanje retrospektive").

- Upečatljivost njihovog dizajna proizlazi iz sposobnosti da u svakom projektu pažljivo prepoznaju autorski jezik osobe za koju rade, i zatim pokušaju progovoriti tim istim jezikom koristeći karakteristično dizajnerski instrumentarij, zaključio je Marko Golub.

Izložba je inicijalno osmišljena i producirana u zagrebačkoj Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva krajem 2015. te je u međuvremenu gostovala i u Splitu. Pulsko gostovanje suorganiziraju HUiU i HDD. Izložba je otvorena do 18. travnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater