"priče s otoka cresa"

Radovi Ettorea Perazzette izloženi u CVU Batana: Instinktivne a ne "promišljene" fotografije

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: CVU Batana)

(Foto: CVU Batana)


Centar vizualnih umjetnosti »Batana« sutra u 19 sati organizira otvorenje samostalne izložbe fotografija Ettorea Perazzette »Priče s otoka Cresa«. Izložba prikazuje seriju fotografija snimljenih na otoku Cresu.

Autor je član CVU-a Batana od 2013. godine, a od tada redovno sudjeluje na godišnjoj Smotri rovinjske fotografije. Na svakoj izložbi na koju se prijavio, njegove su fotografije zapažene, pohvaljene ili nagrađene od strane žirija. Na izložbama sudjeluje isključivo s klasičnom crno-bijelom fotografijom. U dva navrata je osvojio prvu nagradu za fotografiju na Smotri rovinjske fotografije (2014. i 2021.), te je povodom toga stekao pravo na samostalnu izložbu u galeriji Batana. Prvu je izložbu održao 2015., s temom »U razglednici« (s rovinjskim motivima) i sada 2023., s temom »Priče s otoka Cresa« za osvojeno prvo mjesto na 11. Smotri rovinjske fotografije.

Pobuditi maštu

- Serije fotografija Ettora Perazzetta kreću se u svojoj strogosti koju prekidaju samo crna i bijela, čas jarke, čas zagasite, čas blještavo svijetle, čas zavodljivo tamne nijanse. U kontrastima se prepoznaje Ettoreov rad; kontrasti otoka Cresa, kiselog i slatkog, suhog od sunca i okupanog morskim valovima, koji je i pristanište turista u potrazi za skladom s prirodom. Krajolik je naizgled nedostupan, zemlja do koje je teško doprijeti, ali je gostoljubiva. Kamenje, zidovi, mreže, jedra, na prvi pogled izgledaju kao protagonisti autorovih slika, a u stvarnosti su vjetar, bura, sunce i slana voda koji se talože na ovom otoku, pravi pripovjedači ovog putovanja.

(Foto: CVU Batana)(Foto: CVU Batana)

Perazzetta dobro poznaje pravila kompozicije. Ritam ponavljanja crjepova, kamenja, sjena zaokuplja našu pažnju, ali uvijek postoji i nešto nepredvidljivo što pobudi našu maštu: kamen koji nije na svom mjestu, neočekivani crtež na zidu, iznenadni bljesak svjetla, mjesec koji viri, tragovi bršljana otkinutog sa zida. Tako nas Ettore tjera da zamišljamo: oživljava se kamenje suhozida, mreže postaju poput paučine, usamljena vjerska mjesta ističu se na nebu kao božanski znak, krivudavi crjepovi i njihove sjene duge poput ljudskih prstiju pokazuju put, napisala je o Perazzettinim radovima Francesca Della Toffola.

Slušati fotografije

Ettore Perazzetta rodio se u talijanskom mjestu Arcade gdje je i nastanjen, a po zanimanju je staklar. Foto-amater je već duže vrijeme a njegovi prvi pokušaji razvijanja i tiskanja datiraju iz 1978. godine. Samouk, njegovao je interes za fotografiju, prelazeći s crno-bijelih na slike u boji, zatim na dijapozitiv, da bi na kraju krenuo u svijet digitalne fotografije. Neke njegove fotografije objavljene su na web-stranicama National Geographic Italija.

(Foto: CVU Batana)(Foto: CVU Batana)

O sebi kaže: »Pokušavam pronaći ravnotežu u različitim situacijama ne tražeći beskorisna pretjerivanja koja, u najboljem slučaju, dovode do ovisnosti. Moje snimke, rezultat su ovakvog načina razmišljanja, nisu promišljene nego instinktivne. Tehnika je nešto marginalno; bitno je slušati što mjesta i prizori imaju za reći i, kad to namjeravamo, dati im glas«.

Perazzetta i Rovinj

Autor je član CVU-a Batana od 2013. godine, a od tada redovno sudjeluje na godišnjoj Smotri rovinjske fotografije. U dva navrata je osvojio prvu nagradu za fotografiju na Smotri rovinjske fotografije.

(Foto: CVU Batana)(Foto: CVU Batana)

Prvu je izložbu u Rovinju održao 2015., s temom »U razglednici« (s rovinjskim motivima) i sada 2023., s temom »Priče s otoka Cresa« za osvojeno prvo mjesto na 11. Smotri rovinjske fotografije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater