"SVIJET OKO NAS 2023"

Fotoizložba u rovinjskom CVU-u Batana: Smotra koja svjetluca raznovrsnošću tema i ideja

| Autor: Vanesa Begić
Mihael Šorgo, prvonagrađeni

Mihael Šorgo, prvonagrađeni


»Svijet oko nas 2023« naziv je izložbe koja će u subotu, 20. siječnja u 18 sati biti otvorena u Galeriji Batana Rovinj.

Centar vizualnih umjetnosti Batana Rovinj, po deseti je put organizirao nacionalni foto-natječaj za mlade autore/fotografe s područja Republike Hrvatske.

- Nastojimo da ciklus »Svijet oko nas« ostane natječajnog karaktera kako bismo dali priliku što većem broju mladih fotografa (učenicima, studentima, udrugama i školama koji promoviraju fotografiju u svojoj sredini) da sudjeluju na ovoj, sada već tradicionalnoj izložbi. Poziv se odnosio na mlade autore/fotografe do 25 godina starosti s područja Republike Hrvatske. Tema ovogodišnje izložbe bila je: »Svijet oko nas - 2023.«, kazao je Ermano Bančić, tajnik Centra vizualnih umjetnika Batana.

Ritam života

Prvonagrađeni autor Mihael Šorgo je fotografiju »Shallow Philosophy 1« snimio u Bjelovaru na praznik rada 1. svibnja 2020. godine.

- Spontano je nastala kad sam prepoznao jedinstvenu priliku za snimku zanimljivog kadra kojeg čini susjedni obiteljski ručak u pogledu s mog balkona. Ova fotografija ujedno pripada mojoj seriji fotografija pod nazivom ‘Not a drone’ gdje kroz kut i visinu kadra želim dočarati osjećaj snimanja dronom, navodi prvonagrađeni.

Drugonagrađena fotografija Mihaela ŠkrelcaDrugonagrađena fotografija Mihaela Škrelca

Mihael Škrlec je autor drugonagrađenog rada s naslovom »Ulica nemira 4«. Fotografirao je to u mjestu Brijest kod Osijeka, 4. listopada 2023., nedaleko svojeg doma, dok je gorjelo nekoliko tisuća četvornih metara uskladištene plastike, samo dvjestotinjak metara zapadnije. Trećenagrađena fotografija »Baš (ni)smo hrabri i slobodni« Križevčanke Zrinke Zagorec nastala je početkom studenog 2023. godine tijekom večernje šetnje Parizom sa svojim partnerom, u blizini kanala svetog Martina.

- U današnjem ubrzanom ritmu života mladih, fotografija postaje nezaobilazni jezik kojim oni bilježe i šire svoja viđenja suvremenog svijeta. Fotografijom izražavaju svoju kreativnost, a u klasične fotografske žanrove unose izazovne ideje i raznolikost perspektiva.

Mladi umjetnici

U tom duhu, izabrane fotografije na izložbi fotografija za mlade autore u CVU Batana na temu »Svijet oko nas« predstavljaju ne samo vizualnu poslasticu, već i odraz pulsirajuće energije nove generacije fotografa i fotografkinja, hrabrih istraživača koji neopterećeno izazivaju norme i ostavljaju svoj trag u svijetu fotografije treće decenije 21. stoljeća. Ova izložba svjetluca raznovrsnošću tema i ideja. Izložene fotografije su odraz duboke povezanosti između mladih autora i njihovih okruženja. Svaka fotografija nosi jedinstveni pečat autentičnosti - od scena gdje uz profane i sakralne građevine prevladavaju geometrijske igre urbanom opremom (ogradama, klupama, svjetiljkama) preko interesa za nostalgične predmete (svijećnjake, globuse) i bilježenja svakodnevice građana (u magli, na autobusnim stanicama), pa sve do tame i bijede zapuštenih i napuštenih interijera. Mladi umjetnici usmjeravaju svoje objektive i k detaljima netaknute prirode (biljke, životinje, voda...), preko idiličnih krajolika u raznim godišnjim dobima, pa sve do zabrinjavajućih prizora posljedica ekoloških katastrofa za ljude i okoliš (požar, zagađenje vode plastikom), zapisala je Lavoslava Benčić u svome predstavljanju izložbe.

Treće mjesto za Zrinku ZagorecTreće mjesto za Zrinku Zagorec

- Na ovaj se natječaj prijavilo 96 autora, od najmlađih uz pomoć svojih roditelja, mentora i voditelja iz škola i udruga, do starijih samostalnih autora u zadanim kriterijima do 25 godina starosti. Sada možemo reći da je tema »Svijet oko nas« dovoljno široka da joj se svaki autor mogao osobno prilagoditi prema svojim afinitetima, interesu i znanju. Na natječaj je pristiglo 340 fotografija. Od toga je nominirano 19 kolekcija od samih autora. Članovima žirija u odabiru fotografija za izložbu, te podjelu nagrada i pohvala nije bilo lako. Od 340 prijavljenih fotografija odabrano je 108 fotografija od 80 autora i dvije kolekcije. Žiri je autorima dodijelio tri nagrade i jedanaest pohvala, kazao je Ermano Bančić.

Nagrađeni

Prvonagrađeni autor Mihael Šorgo je fotografiju »Shallow Philosophy 1« snimio u Bjelovaru na praznik rada 1. svibnja 2020.

Mihael Škrlec je autor drugonagrađenog rada s naslovom »Ulica nemira 4«. Fotografirao je to u mjestu Brijest kod Osijeka, 4. listopada 2023., nedaleko svojeg doma, dok je gorjelo nekoliko tisuća četvornih metara uskladištene plastike.

Trećenagrađena fotografija »Baš (ni)smo hrabri i slobodni« Križevčanke Zrinke Zagorec nastala je početkom studenog 2023. godine tijekom večernje šetnje Parizom sa svojim partnerom, u blizini kanala svetog Martina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini