Gasi se Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada

U ISTRI 57 TISUĆA ZAHTJEVA ZA LEGALIZACIJU: Većina je riješena, ali posla još ima

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Najveću je pomoć AZONIZ pružio odjelu Istarske županije od kojeg je nakon prvog roka za predaju zahtjeva preuzeo 15,5 tisuća od njegovih 24,4 tisuće zahtjeva. Upravni odjeli u Poreču, Rovinju i Umagu u to su vrijeme samostalno rješavali oko 90 posto zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje

 
 
 
 

 

Državna Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada (AZONIZ), koja je ubrzavala procese legalizacije, prestaje s radom 1. srpnja. Do kraja lipnja 2018., do kada su po odluci o produženju roka za legalizaciju bespravne gradnje zaprimani dodatni zahtjevi, nisu ni približno bili riješeni svi zahtjevi pristigli do prvog roka u ljeto 2013. godine. Predmeta su se i dodatno nagomilali, a gašenjem agencije znači da će upravni odjeli po županijama i gradovima od sada morati samostalno odraditi cijeli ovaj dugotrajni proces.

Rasterećenje

Datum ukidanja Agencije definiran je Zakonom o izmjenama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.

"Sva su nadležna upravna tijela riješila većinu zaprimljenih zahtjeva u razumnom roku pa je ocjenjeno da je Agencija ispunila svoju svrhu i da više nema potrebe za njenim radom", poručuju iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

S radom je AZONIZ počeo u veljači 2014., ni osam mjeseci od isteka prvog roka za legalizaciju bespravne gradnje, upravo da bi pratio i ubrzao proces ozakonjenja te da bi se rasteretila nadležna upravna tijela županija i gradova.

Prema podacima Ministarstva, do sada je Agencija na sebe preuzela 145 tisuća od oko 900 tisuća predmeta koliko ih je podneseno nakon prvog roka i po produženju roka za legalizaciju - do kraja lipnja 2013. i od sredine srpnja 2017. godine.

"Na cjelokupnom području Republike Hrvatske zaprimljeno je preko 800 tisuća zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada (zapravo 827 tisuća u prvom i 75 tisuća u drugom navratu, op.n.), a AZONIZ je do svibnja 2018. preuzela 145 tisuća zahtjeva i donijela ukupno 113 tisuća rješenja od kojih 76 tisuća rješenja o izvedenom stanju, a ostali su zahtjevi odbijeni ili su stranke same odustale od zahtjeva. Do kraja 2018. godine za izdana rješenja Agencija je naplatila 214 milijuna kuna od čega je 30 posto doznačeno lokalnoj upravi", navode iz Ministarstva.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater