LABIN

Istarska regionalna energetska agencija: RAZVOJ OBALNE ENERGETSKE MREŽE

| Autor: Branko BIOČIĆ

Istarska regionalna energetska agencija IRENA kao nositelj projekta i organizator predstavila je na konferenciju za medije u labinskoj Gradskoj knjižnici projekt COASTENERGY "Blue Energy in ports and coastal urban areas" financiran od strane prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Projekt Coastenergy se bavi analizom, procjenom i promocijom energetskog potencijala i infrastrukture u lukama i obalnim urbanim područjima na Mediteranu kako bi se poduzećima, organizacijama i ostalim zainteresiranim stranama olakšalo poslovno ulaganje, koje će primarno biti fokusirano na termalnu energiju i energiju morskih valova. Inicijative će jamčiti održivi razvoj te očuvanje morskog i kopnenog ekosustava i biti usklađene s ostalim aktivnostima u priobalnom području Mediterana kao što su ribarenje, turizam i pomorska industrija.

- Glavni cilj projekta je poticati stvaranje preduvjeta za inovativne poslovne inicijative u sektoru plave energije s ciljem pretvaranja luka i priobalnih područja u platforme za održivo iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Glavni rezultati će biti unaprjeđenje znanja o energetskom potencijalu talijanske i hrvatske obale, razvoj "obalne energetske mreže" da bi se poboljšala suradnja između uključenih dionika te izrada studije izvedivosti pilot projekata plave energije u ciljanim područjima. Uz pomoć minimalno dvadeset istraživačkih centara definirat će se devet obalnih područja gdje će potencijalnim investitorima i javnosti biti dostupni svi relevantni podaci i informacije vezani uz mogućnost investiranja u Istarskoj županiji i okolnim mediteranskim područjima. Projektom će se poboljšati suradnja i izmjenjivati znanje između javnih uprava, poduzeća, istraživačkih centara i građana, rekao je viši stručni suradnik u IRENI Nikola Petrić.

Ukupan budžet projekta je nešto više od 1,8 milijuna eura, od čega se 85 posto sufinancira od strane programa Interreg Italija -Hrvatska, a budžet Irene iznosi 207 tisuća eura. Glavni partner projekta je IRENA - Istarska regionalna energetska agencija, a ostali partneri projekta su DURA Razvojna Agencija Grada Dubrovnika, SDEWES Centar, Grad Ploče, Sveučilište u Udinama, Sveučilište u  Camerinu, Zajednica Mediteranskih sveučilišta iz Barija i Gospodarska komora Chieti - Pescara. Projekt je s implementacijom počeo u siječnju ove godine, a provoditi će se do lipnja 2021. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom