ROVINJ

Promptna reakcija nadležnih službi urodila plodom VLASNIK SAM SRUŠIO BESPRAVNU GRAĐEVINU U UVALI VALFALBORSO


Gorući problem svih jedinica lokalne samouprave je bespravna gradnja. Nisu je uspjeli zaustaviti ni nova legalizacija ni produženi rok za legalizaciju, kaže rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga

 

Vlasnik bespravno podignutog objekta u uvali Valfaborso u Rovinju sam je srušio kamene blokove i time spriječio gradske redare da to učine o njegovom trošku. Epilog je to slučaja bespravne gradnje tik do mora, koju su građani primijetili početkom mjeseca i odmah alarmirali nadležne. Građevinski inspektor Jerko Krizmanić je utvrdio da je riječ o uzurpaciji uvale i promptno donio rješenje o rušenju gradnje koja je započeta bez valjane građevinske dozvole.

Od vlasnika terena Ante Radića ranije smo doznali da je na istom mjestu već postojala građevina u derutnom stanju koju je želio renovirati. Međutim, budući da je u međuvremenu srušio objekt, očito je odustao od dokazivanja tko je u pravu.

- Zadovoljni smo brzinom kojom je odrađen postupak, konstatirao je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga. No, smatra da ni ovaj svijetli primjer promptne reakcije nadležnih ne može parirati najezdi bespravnih graditelja.

- Gorući problem svih jedinica lokalne samouprave je bespravna gradnja. Nisu je uspjeli zaustaviti ni nova legalizacija ni produženi rok za legalizaciju, kaže Paliaga koji smatra da je razlog tome i nedovoljna ekipiranost građevinske inspekcije. U prilog tome naveo je i podatak da je Grad Rovinj samo u posljednja tri mjeseca zaprimio čak 800 novih zahtijeva za legalizaciju objekata koji se nalaze na poljoprivrednom zemljištu, uglavnom u vlasništvu Republike Hrvatske.

Stoga se Grad Rovinj sredinom mjeseca obratio Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja od kojeg traži proširenje ovlasti komunalnih redara. Po mišljenju gradonačelnika Paliage situacija na poljoprivrednom zemljištu je neodrživa.

- Praksa je pokazala da od prijave do izlaska na teren i obustavljanja radova prolazi previše vremena u kojem je objekt ne samo završen, već i u funkciji. Zato smo Ministarstvu predložili da se ovlasti gradskih redara prošire i na poljoprivredna zemljišta, čime bi se ne samo rasteretilo građevinske inspektore, nego i ubrzalo rješavanje problematike bespravne gradnje na poljoprivrednom zemljištu i u sve većem broju primjera gradnja na obalnom i zaštićenom području, kazao je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater