36. MEĐUNARODNI SUSRET

Pedesetak svirača stiže na "Z armoniku v Roč"

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


U svom 36. izdanju, međunarodni susret svirača dijatonskih harmonika "Z armoniku v Roč", održat će se ove subote u glagoljaškom gradiću Roču. Tim povodom predstavnici organizatora, ŽKUD-a "Renato Pernić" Roč, predstavili su ovogodišnji program. Susret svirača dijatonskih harmonika po prvi se puta umjesto u nedjelju, održava u subotu, najavio je Valdi Glavić, predsjednik ročkog ŽKUD-a.

- Već godinama i izvođači i sudionici priželjkuju da program premjestimo na subotu, stoga smo se u ovogodišnjem izdanju odlučili pomaknuti manifestaciju dan ranije, istaknuo je Glavić.

Primat preuzima frajtonerica

Kao i prošlih godina, naglasila je Ana Pernić, članica predsjedništva ŽKUD-a, sve posjetitelje Roča dočekat će sadržajan program koji započinje u 16 sati, koncertom gostiju iz Vižinade. Na ljetnoj pozornici svoj će atraktivni koncertni program prirediti Brass Band Zajednice Talijana Vižinada - Visinada. U 17 sati započinje koncert svirača trieština, a u 18 sati koncert svirača frajtonerica. Zabava se nastavlja od 20 sati uz buzetski Ko & Ra band.

- Prošle smo godine po prvi puta uz svirače trieština, na manifestaciju pozvali i svirače dijatonskih harmonika frajtonerica. Pokazalo se to vrlo dobrim potezom, s obzirom da je više od dvije trećine sudionika bilo mlađe od 30 godina, što zasigurno osigurava još mnogo mnogo uspješnih manifestacija u godinama koje dolaze, naglasila je Pernić. Na prostorima sjeverne i središnje Istre udomaćila se trieština, no zadnjih godina, posebice među mlađim sviračima, primat preuzima upravo frajtonerica.

Franko Bernobić, od prvog susreta »Z armoniku v Roč« zadužen za prijave sudionika i njihovo predstavljanje na manifestaciji, najavio je da je za ovogodišnje izdanje ročkog susreta harmonikaša u Roču prijavljeno pedesetak svirača dijatonskih harmonika iz Hrvatske, Slovenije i okolice Trsta.

Otvorenje uz ročke gunjce

- Susret će tradicionalno otvoriti ročki gunjci Arkul, jedna od sekcija domaćina ove manifestacije, a veseli što će nakon njih nastupiti Mario Kotiga koji je ujedno i najstariji prijavljeni svirač trieštine i svih je 36 godina nastupio na ročkoj pozornici, a nakon njega i Dorijano Buždon koji je također prisutan na susretu svih 36 godina, najavio je Bernobić.

Organizator susreta "Z armoniku v Roč" je ŽKUD "Renato Pernić", a pokrovitelji su Istarska županija, Grad Buzet i Turistička zajednica Grada Buzeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini