PROJEKT GALLIGNANA

Poznati glazbenik Damir Urban i pulski arhitekt svjetskog glasa Bruno Juričić UDAHNUT ĆE NOVI ŽIVOT GRAČIŠĆU

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Michela Magaš, Bruno Jurčić i Damir Urban u Gračišću

Michela Magaš, Bruno Jurčić i Damir Urban u Gračišću


Ideja svih koji su stali iza ovog projekta, u biti je vrlo jednostavna: uzeti u dugoročnu koncesiju tri zapuštene nekretnine na području Općine Gračišće, koje se godinama ne koriste, te ih obnoviti, revitalizirati i staviti u funkciju kulture i novih tehnologija

Srednjovjekovno Gračišće postaje novi epicentar kreativnih događanja i novih tehnologija na ovim prostorima. Vijest je to koja na prvu možda zvuči pomalo bombastično, no kad se otkriju imena autora okupljenih oko projekta Gallignana, koji bi u tom gradiću trebao zaživjeti tijekom ove godine, postaje jasno da se radi o jednoj viziji koja je sasvim moguća i realna.

Jedna od najutjecajnijih svjetskih inovatorica današnjice Michela Magaš, pulski arhitekt svjetskog glasa Bruno Juričić i predsjednica Creative Cultural Alliance (CCA) Daniela Urem začetnici su projekta i nosioci arhitekture sistema koji ima za cilj inovativni model razvoja grada, odnosno regije kroz kulturne i tehnološke sadržaje. Skupa čine Hrvatsku alijansu kulture koja zajedno s Općinom Gračišće namjerava razvijati taj projekt. U priču je uključen i čitav niz drugih kreativaca iz raznih područja, a jedan od važnih partnera je poznati riječki glazbenik Damir Urban, koji je u ovom projektu voditelj programa za glazbu.

Poznata imena

Ideja svih njih, koji su stali iza ovog projekta, u biti je vrlo jednostavna. Uzeti u dugoročnu koncesiju tri zapuštene nekretnine na području Općine Gračišće koje se ne koriste, te ih obnoviti, revitalizirati i staviti u funkciju. U jednoj od tih zgrada, koja se nalazi u Milotskom Brijegu, u skoroj budućnosti bi se trebali provoditi edukativni programi CCA i organizirati umjetničke rezidencije, dok će se u zgradi, koja se nalazi i mjestu Bazgalji, organizirati programi vezani uz razvoj suvremene performativne prakse koje će voditi Ivana Jozić, plesačica i glumica s bogatim kazališnim i filmskim iskustvom stečenim u suradnji s Janom Fabreom. S čuvenim belgijskim multidisciplinarnim umjetnikom, odnosno njegovom organizacijom za teatar Trobleyn Jan Fabre, surađivat će i u ovoj priči, a on će podršku projektu dati i vrijednom skulpturom koja će, u suradnji s organizacijom za umjetnost Agelous Jan Fabre i Joanne de Vos, od rujna izložiti singularnom izložbenom prostoru koji će biti uređen u renesansnoj crkvici Svetog Pankracija.

Njegovi radovi dostižu danas na tržištu umjetnina cijene od po nekoliko stotina tisuća eura, te će izložena skulptura svakako doprinijeti značajnoj promociji čitave ove inicijative. Svojevrsno središnje mjesto čitave priče trebala bi postati palača Kašća u kojoj se planira urediti Kulturni centar Gračišće koji će na najbolji način spojiti povijest i tradiciju ovog gradića s dahom, ne samo novog vremena, već i budućnosti koji će ga snažno prožeti kroz ovaj projekt.

Nositelj projekta bit će NGO organizacije koja će ostvarivati prihode kroz programe i sadržaje koji su budu realizirali, da bi onda zarađeno reinvestirali u same nekretnine koje su im date na koncesiju.

Cilj je u potpunosti se integrirati u zajednicu, pa će tako svi programi za žitelje Gračišća biti potpuno besplatni, a želja autora projekta je i da što više potreba sudionika njihovih programa i evenata, od prehrane do samog smještaja, osiguraju upravo na području same općine.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini