PAZIN

Otvoren e-bike share point, projekt od 300 tisuća kuna: ELEKTRIČNI BICIKLI ZA VOŽNJU PO ISTARSKIM BRDIMA

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Kristijan Ivančić, Renato Krulčić, Sanja Kantaruti i Samanta Grizila na novom e-bike share pointu u Pazinu (M. RIMANIĆ)

Kristijan Ivančić, Renato Krulčić, Sanja Kantaruti i Samanta Grizila na novom e-bike share pointu u Pazinu (M. RIMANIĆ)


Cijena je 20 kuna za puni sat najma, 120 kuna za poludnevni najam, odnosno sedam sati najma, i 200 kuna za cjelodnevni najam * Ovim se biciklima s jednim punjenjem može prijeći između 50 i 70 kilometara, dok samo punjenje akumulatora traje od tri do pet sati

U središtu Pazina, u Ulici 25. rujna, otvoren je e-bike share point koji uključuje energetski neovisan sustav javnog iznajmljivanja električnih bicikala (e-bike share). Ponuđena je i dodatna usluga u vidu male servisne stanice za bicikle (bike point) i informativne stanice za sve cikloturiste, ali i druge korisnike. Puštajući u uporabu ovaj e-bike share point pazinski gradonačelnik Renato Krulčić rekao je kako je to nastavak sustava smart city u Pazinu jer su ovi bicikli namijenjeni svim građanima, a ne samo gostima namjernicima.

Eko održiv projekt

Gradonačelnik Krulčić zahvalio se stoga u ovoj prigodi Ministarstvu turizma koje je sa 110 tisuća kuna sufinanciralo ovaj projekt i Turističkoj zajednici središnje Istre koja je nabavila bicikle. Ukupna vrijednost projekta je 300 tisuća kuna, od projektne dokumentacije do izrade objekta, a najveći dio tog iznosa osiguran je u proračunu Grada Pazina.

- Ovaj projekt nije samo turistički već i ekološki održiv i kao takav okreće jednu novu stranicu u razvoju grada Pazina, rekao je Krulčić.

"Turistička zajednica središnje Istre razvija outdoor turizam na cijelom području svog djelovanja", dodala je Sanja Kantaruti, direktorica TZ središnje Istre. Stoga ovaj pazinski e-bike share point predstavlja nadogradnju sustava koji već funkcionira u Cerovlju, Gračišću i Tinjanu. Ovaj je sustav namijenjen gostima, ali i lokalnom stanovništvu koje može koristiti ekološko prijevozno sredstvo, a na njemu se mogu puniti i privatni električni bicikli, zaključila je Kantaruti.

Pazinskim e-bike share pointom upravlja Pazin Sport, pa je Samanta Grizila, direktorica ovog gradskog poduzeća, pojasnila kako sustav funkcionira. Naime, sustav je u potpunosti automatiziran, a korisnici ga mogu koristiti do kraja listopada ove godine. Iduće godine sustav će se moći koristiti već od početka travnja, a zbog vremenskih uvjeta zimi se, razumljivo, neće moći koristiti.

- U skladu s općim uvjetima korištenja sustava, definirane su tri osnove tarife, dakle 20 kuna za puni sat najma, 120 kuna za poludnevni najam, odnosno sedam sati najma i 200 kuna za cjelodnevni najam. Sustav je aktivan od 6 sati ujutro do 20 sati navečer, a korisnici 24 sata dnevno mogu vratiti bicikle, rekla je Grizila.

Ova stanica raspolaže i opremom kojom privatni korisnici na svojim biciklima mogu otkloniti manje kvarove. Na novinarsko pitanje što se događa, ako netko ne vrati bicikl, Grizila odgovara: "Bicikli su opremljeni GPS sustavom i naplaćuje se vrijeme dok se bicikl ne vrati, a budući da se plaća kreditnom karticom zna se tko unajmljuje bicikl".

Stanica proizvedena u Istri

Kristijan Ivančić, direktor tvrtke Ute iz Pule, dodao je kako je ova stanica za najam električnih bicikala u potpunosti proizvedena kod nas, u Istri, a konstrukcija i izvedba objekta djelo je pazinskog "Vladimira Gortana". U nastavku je pojasnio način korištenja, zapravo postupak unajmljivanja električnih bicikala od uzimanja do povrata nakon korištenja. Ivančić je posebno naglasio kako je stanica autonomna i kako se električna energija za punjenje akumulatora bicikala dobiva putem fotonaponskih panela. Stanici nije potrebno vanjsko napajanje čime se u krajnoj liniji štiti okoliš jer se sva struja dobiva od sunca, odnosno obnovljivog izvora energije. Na novinarsko pitanje koliki je radijus kretanja bicikla, Ivančić je odgovorio kako to ovisi o konfiguraciji terena, kapacitetu baterije i težini korisnika. U svakom slučaju ovim se biciklima s jednim punjenjem može prijeći između 50 do 70 kilometara, dok samo punjenje akumulatora traje od tri do pet sati, ovisno o stanju popunjenosti u kojem je bicikl dovezen u stanicu, odgovorio je Ivančić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini