GENIJALNO!

ISTARSKI IGROKAZ: Žena IDS-ovog gradonačelnika Vodnjana dobila je posao u IDS-ovoj Lučkoj upravi Pula koju vodi IDS-ovac Valter Boljunčić, i to nakon što su pobrkani mailovi. Sve je kontrolirala tvrtka tri puta osuđivanog IDS-ovca

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
Klaudio Vitasović, Dario Mezulić, Sanja Vlahović Vitasović, Valter Boljunčić

Klaudio Vitasović, Dario Mezulić, Sanja Vlahović Vitasović, Valter Boljunčić


Kao što smo pisali, tvrtka M. S. J. iz Vodnjana u vlasništvu Sanje Vlahović Vitasović, supruge gradonačelnika Vodnjana, IDS-ovca Klaudia Vitasovića, nedavno je dobila posao čišćenja poslovnih prostora Lučke uprave Pula. Lučku upravu Pula, koja je pod kontrolom Županije, kontrolira Upravno vijeće, na čelu kojega je još jedan istaknuti IDS-ovac, Valter Boljunčić.

No osim sumnje u nepotizam, vezano za ovu priču ima još nekoliko zanimljivosti. Kao prvo, nevjerojatna je šlampavost do koje je došlo pri sastavljanju odluke o pozivu koji je išao prema firmama za čišćenje. Naime, krajem veljače donesena je odluka o početku postupka i provedbe jednostavne nabave za usluge čišćenja poslovnih prostora Lučke uprave Pula. Poziv je otišao na tri adrese, ali ne i prema tvrtki Sanje Vlahović Vitasović, M. S. J., koja je u konačnici odabrana.

Lučka uprava je poziv uputila fažanskoj tvrtki D. M. L. TIM j.d.o.o. Kao kontakt, uz tu je firmu navedeno ime Sanje Vlahović Vitasović, iako ona s njom nema nikakve veze. Drugi poziv je išao prema obrtu za čišćenje Colloseum iz Pule, a treći prema tvrtki M. S. I. 2 sa sjedištem u Medulinu. Ta je pak tvrtka u vlasništvu Sanje Vlahović Vitasović te je registrirana i za turizam i kao turistička agencija.

Za pojašnjenje smo pitali Valtera Boljunčića. Kako je moguće da je upit za dostavu ponude dostavljen jednoj pravnoj osobi, a da je na kraju postupka odabrana druga pravna osoba? On kaže da se radi o jednom te istom pravnom subjektu s istim OIB-om, odnosno o istoj pravnoj osobi koja je promijenila naziv i adresu.

- Prilikom izrade dokumentacije djelatnici koji su je pripremali, omaškom su u prvom dokumentu naveli stari naziv pravne osobe, što predstavlja samo nomotehničku grešku. Budući da se radi o jednoj te istoj pravnoj osobi, s istim OIB-om, postupak nabave je u potpunosti proveden sukladno zakonu. U postupku nije bilo žalbi, a ispravnost javne nabave može se potvrditi i kod svih nadležnih tijela, naglasio je Boljunčić.

Kaže da su omaške nomotehničke, a ne sadržajne ili proceduralne. Na pitanje zašto se ime Sanje Vlahović Vitasović našlo kao kontakt kod tvrtke s kojom ona nema nikakve veze, Boljunčić kaže da je tu pak došlo do lapsusa djelatnika koji su sastavljali poziv. Njegovo daljnje objašnjenje je urnebesno.

- Omaška se sastoji u tome da su pogrešno poredali redoslijed e-mail kontakata na način da je uz navođenje naziva prve tvrtke pogrešno naveden kontakt treće tvrtke, a da je kod treće navedene tvrtke, omaškom pogrešno naveden e-mail kontakt prve tvrtke. Sve navedene firme dobile su poziv na dostavu ponuda te omaška kod redoslijeda navođenja nije utjecala na valjanost provedbe nabave. Radi se o pogrešci koja se sastoji samo u redoslijedu, ali dokumentacija sadrži sve propisano zakonom te su pozivi ispravno upućeni, kaže Boljunčić.

Sanja Vlahović Vitasović kaže da posao u Lučkoj upravi nema nikakve veze s njezinim suprugom, kao ni da je on zbog svog položaja pomogao da ona dobije posao. Tvrdi da već dugo radi poslove čišćenja za Lučku upravu te da ranijih godina nije bilo javne nabave, a od kad je uvedena, ona se javljala na javni poziv.

Na pitanje je li prije njena tvrtka obavljala poslove čišćenja i na pulskoj Politehnici, danas Istarskom veleučilištu, kaže da je "tamo radila jako kratko, 2019. godine".

- I za taj sam se posao javila na javni poziv, a onda je ugovor raskinut, kaže Vlahović Vitasović. Na pitanje zašto je došlo do raskida ugovora, rekla je da se u međuvremenu zaposlila na Istarskom veleučilištu (nasljedniku Politehnike, op. a.), i to u financijama.

- Nije bilo u redu da tamo radim i paralelno moja firma ima uslugu čišćenja. Što se tiče čišćenja, to s mojim suprugom nema veze, ja to sama "hendlam", rekla je Vlahović Vitasović.

Naglasila je da je posao u financijama na Istarskom veleučilištu isto dobila putem natječaja jer je ispunjavala sve uvjete. Ni to, kaže, nema apsolutno nikakve veze s političkom pozadinom njezinog supruga.

Točka na "i" cijele priče je firma koja je bila zadužena za pripremu i provedbu postupka. Riječ je o tvrtki Ivula koja je u vlasništvu bivšeg IDS-ovog načelnika Medulina Daria Mezulića.

On se ovdje pojavljuje kao voditelj Stručnog povjerenstva za provedbu odabira, a imenovalo ga je Upravno vijeće Lučke uprave Pula, i to unatoč tri pravomoćne presude s uvjetnom kaznom. Kao što se otprije zna, Ministarstvo uprave naložilo je Istarskoj županiji davanje otkaza Mezuliću koji je bio zaposlen kao stručni savjetnik tadašnjeg istarskog župana Ivana Jakovčića. Razlog otkaza bio je što je Mezuliću izrečena pravomoćna presuda zbog koje nije mogao obnašati nikakve funkcije u javnom sektoru, odnosno biti zaposlen u lokalnoj i područnoj samoupravi.

To što baš Mezulić sad radi poslove za Lučku upravu, Boljunčiću kao predsjedniku Upravnog vijeća nije sporno. Štoviše, Mezulića smatra pionirom javne nabave i najvećim stručnjakom po tom pitanju u Hrvatskoj. Podsjetimo, Mezulić je 2003. osuđen na kaznu zatvora od deset mjeseci, uvjetno na dvije godine, zbog zlouporabe službenog položaja i krivotvorenja službenih isprava, zatim je 2007. osuđen na kaznu zatvora od godinu dana, uvjetno na dva mjeseca, zbog krivotvorenja službenih isprava i zloporabe položaja i ovlasti, te je 2009. zbog sklapanja štetnog ugovora dobio godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine.

- Vezano za usluge tvrtke IVULA koja je angažirana u postupcima javne nabave, naglašavam da se radi o pravnom subjektu s najvišim referencama za vođenje javne nabave. K tome radi se o jednom od pionira javne nabave u Hrvatskoj koji posjeduje sve certifikate iz područja javne nabave. Ta je tvrtka certificirana za provođenje edukacija polaznika javne nabave te je čak i certificirana za službena stručna osposobljavanja iz područja javne nabave koja se službeno boduju, kazao je Boljunčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater