ĆIĆARIJA

Edukacija o šumama u Speleo kući Vodice: RAZVIJANJE ŠUMSKE PEDAGOGIJE U ISTRI



Hrvatska tek razvija šumsku pedagogiju, što znači da ona nije formalno uvrštena u sustave obrazovanja * U Sloveniji postoji mreža Šumskih škola i vrtića te Institut za šumsku pedagogiju

U Znanstveno edukacijskom centru Speleo kuća u Vodicama i okolnoj šumi, udruga Modelna šuma "Sliv rijeke Mirne" održala je edukaciju na temu šuma, gljiva i snalaženja u prostoru koja je okupila pedeset učenika iz osnovnih škola iz Tara, Kaštelira, Vižinade i Roča. Radionice na Ćićariji osmislili su i vodili članovi udruge Modelna šuma, "Šumske igre" Ana Fornažar, mag.ing. silv., "O gljivama" Marino Josip Šimić iz Udruge "Boletus" te "Snalaženje u prostoru pomoću GPS-a" Igor Ostojić iz Istarskog planinarskog saveza.

Radionice i u Šijanskoj šumi u Puli

Osnovci su imali prilike upoznati se s funkcijama šume i kreirati od šumskih materijala, zatim se uz pomoć aplikacije za pametni telefon kretati u prostoru i naučiti o gljivama kroz živi materijal, fotografije i tematski kviz.

Projekt je financirala Istarska županija, Odjel za poljoprivredu i šumarstvo, a radionica je realizirana u suradnji s Lovačkim društvom "Ćićarija" Lanišće i Javnom ustanovom Natura Histrica. Cilj je bio upoznati djecu s prirodom koja ih okužuje na jedan interaktivni i kreativni način te razvijati šumsku pedagogiju u Istri.

Modelna šuma "Sliv rijeke Mirne" zauzima sjeverni i centralni dio Istarskog poluotoka, a prostire se na području četiri grada Novigrada, Buja, Buzeta i Pazina.

U kontekstu šumske pedagogije u Istri, rekla je Ana Fornažar iz Modelne šume, planiraju se pokretati radionice u Šijanskoj šumi u Puli, a u ovoj su udruzi na raspolaganju svim vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Istri zainteresiranima za organizaciju radionica u šumi.

Razmjena međunarodnih iskustava

- Kao predstavnica udruge Modelna šuma, krajem mjeseca gostovat ću na Festivalu intuitivne i šumske pedagogije u Daruvaru i Bjelovaru gdje ću predstaviti koncept šumske pedagogije. Festival organizira Bjelovarska županija i zapravo se prvi puta formalno predstavlja šumska pedagogija pod tim imenom u Hrvatskoj, izjavila je Fornažar koja je već četiri godine članica europske grupe za šumsku pedagogiju i, u suradnji s kolegama iz drugih zemalja, razmjenjuje iskustva na međunarodnim skupovima.

- Hrvatska tek razvija šumsku pedagogiju, što znači da ona nije formalno uvrštena u sustave obrazovanja, što je velika razlika u odnosu na ostale europske zemlje. U susjednoj Sloveniji tako postoji mreža Šumskih škola i vrtića te Institut za šumsku pedagogiju koji kontinuirano educira o šumskoj pedagogiji. Ovim prvim koracima, pokušavamo to promijeniti i kod nas te polako krenuti s radionicama za djecu, a potom i edukacijom odgajatelja, nastavnika i stručnjaka, najavila je Fornažar. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater