ŠIŠAN

Airsoft i povijesno uprizorenje neostvarene bitke iz Drugog svjetskog rata: SAVEZNICI ŽESTOKO UDARILI NA NIJEMCE NA SVETICI

(Foto: Mutila)

(Foto: Mutila)


Operacija Armpit je stvarno planirana akcija iskrcavanja savezničkih snaga u Istru. Mi smo oživjeli bitku koja se nije, a mogla se dogoditi, improvizirali smo kako bi to izgledalo da su se Saveznici stvarno iskrcali, rekao nam je Nenad Cukon iz medulinskog WW2 Airsoft klub Mutila

Soldati njemačkog Wehrmachta i savezničkih snaga sukobili su se proteklog vikenda na Svetici kod Šišana u odlučujućoj bitki za istarski poluotok. Mnogi su se mještani iznenadili kada su im kroz selo i okolicu promarširali vojnici Drugog svjetskog rata te protutnjala oklopna vozila angloameričkih i njemačkih oznaka. Ali nema straha, nije riječ o okupaciji.

Bilo je to još jedno airsoft i povijesno druženje u Istri, a veliko okupljanje povijesnih entuzijasta iskorištena je i za snimanje amaterskog igrano-dokumentarnog filma o Operaciji Armpit.

- Operacija Armpit je stvarno planirana akcija iskrcavanja savezničkih snaga u Istru. Mi smo oživjeli bitku koja se nije, a mogla se dogoditi, improvizirali smo kako bi to izgledalo da su se Saveznici stvarno iskrcali, rekao nam je Nenad Cukon iz medulinskog WW2 Airsoft klub Mutila koji je organizirao ovaj atraktivni događaj uz pomoć Mjesnog odbora Šišan i Općine Ližnjan.

Za vikend se tako u Šišanu i okolici okupilo 52 "boraca", igrača, povjesničara, kolekcionara militarije, maketara, studenata povijesti i drugih zaljubljenika u stare ratne igre, koji su pristigli iz Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine te cijele Hrvatske. Nakon subotnjeg airsoft uprizorenja bitke na Svetici, u bunkerima, u podzemnih hodnicima i kod hangara, u nedjelju je sniman film. Prošle godine, podsjećamo, održan je sličan događaj u Vižinadi gdje je uprizorena radnja iz kultnog akcijsko-ratnog filma "Kelly's heroes" snimanog na istim lokacijama prije 50 godina. (Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum