Proslavili Dan općine

GROŽNJAN: Iskoristili natječaje na europskoj, nacionalnoj i regionalnoj razini za realizaciju važnih općinskih projekata

| Autor: Luka JELAVIĆ

Izmjenama prostornog plana omogućena je brža gradnja i u neizgrađenim građevinskim područjima, usvojen je strateški plan razvoja turizma, u Grožnjanu je postavljeno deset WiFi uređaja za besplatni internet, a slični uređaji bit će postavljeni u Kostanjici, Završju i Šterni. U pripremi je kompletna zamjena javne rasvjete u cilju ušteda

 

- Unatoč velikim poteškoćama u svom radu i razvoju s kojima se suočavaju male općine poput naše, s velikim zadovoljstvom gledamo na rezultate ostvarene u posljednjih godinu dana u kojoj smo, u okviru svojih mogućnosti, uspjeli u potpunosti iskoristiti sve što su nam nudili razni natječaji na europskoj, nacionalnoj i regionalnoj razini, rekao je između ostalog načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz u prigodnom izlaganju na svečanoj sjednici Općinskog vijeća kojom je obilježen Dan općine Grožnjan.

Od osamostaljenja Općine, u Grožnjanu se Dan općine slavi na spomendan zaštitnika tog mjesta i okolnog područja, svetih Vida, Modesta i Krešencije. Načelnik Stocovaz je dodao kako se male općine kao što je grožnjanska teško oporavljaju od posljedica parcijalne fiskalne decentralizacije, te neutemeljenih kriterija vrednovanja razvijenosti jednog područja, čime je Općina Grožnjan ostala bez velikog dijela sredstava, što se odrazilo na rezultate ukupnog razvoja.

 

Sanacija sakralne baštine

 

U nastavku svog izlaganja Stocovaz se osvrnuo na razvojne projekte i druge poslove u proteklih godinu dana, zahvaljujući svima koji su sudjelovali i pomogli u njihovoj realizaciji. Uz ostalo, Stocovaz je naveo uređenje parkirališta i novi sustav naplate parkiranja u Grožnjanu, a posebno je dosta urađeno na očuvanju i sanaciji niza objekata sakralne baštine. Najviše je posla bilo na popravljanju krovova, fasada i drugih dijelova crkvica širom općine (Šterna, Kostanjica, Kave, Bijele Zemlje…), popravlja se crkvica u Kubertonu, u pripremi je sanacija stare crkvice u Vrnjaku, završena je druga faza obnove zvonika crkve u Grožnjanu, a u planu je i uređenje krova te crkve, ispred koje je uređen i ulazni plato.

- Puno je i drugih poslova važnih za mala mjesta i njihove stanovnike. Treba spomenuti da je izmjenama prostornog plana omogućena brža gradnja i u neizgrađenim građevinskim područjima, usvojen je strateški plan razvoja turizma, u Grožnjanu je postavljeno deset WiFi uređaja za besplatni internet, a slični uređaji bit će postavljeni u Kostanjici, Završju i Šterni. U pripremi je kompletna zamjena javne rasvjete u cilju ušteda u potrošnji električne energije, pripremljena je dokumentacija za gradnju šetnice oko Grožnjana, u planu je obnova stare uljare kod Završja, planiramo osvijetliti ulazni dio ulice od Stanice prema Grožnjanu, a nastavljamo i sanaciju brojnih potpornih zidova koji su vrlo važni za sigurnost naselja Grožnjan, kazao je načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz. 

Brojni zaslužni laureati 

- Općina Grožnjan unatoč poteškoćama održava socijalni program, potičemo osnovnoškolce i srednjoškolce nagradama i subvencijama, isplaćujemo naknade za novorođenčad, posjećujemo naše 90-godišnjake za njihov rođendan, a Općina stalno podržava sva vjerska, popularna, umjetnička i druga događanja, kao i udruge koje djeluju na našem području i u Istri, dodao je Stocovaz. U ime Istarske županije Grožnjanu i mještanima Dan općine je čestitao pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Ovogodišnje obilježavanje Dana općine bilo je skromnije nego inače, u skladu s aktualnim "novim normalnim" vremenom, ali su dodijeljena tradicionalna općinska priznanja. Općinska zahvalnica za 2020. godinu je, po odluci Općinskog vijeća, dodijeljena Kulturnoj udruzi Fotopoetika iz Šibenika koja je realizirala niz kulturnih projekata i na području Istarske županije, a jedan od njenih projekata u grožnjanskoj općini je ljetna manifestacija "Šumski pjesnici" koja se održava već deset godina. Taj su susret pokrenuli Maja Klarić i Goran Blažević, koji je preuzeo priznanje. Zahvalnicu Općine Grožnjan dobili su uzgajivači istarskog boškarina Marinela i Klaudio Jugovac čija obitelj sada ima 23 grla tog istarskog goveda, česti dobitnici priznanja na natjecanjima i smotrama. Isto priznanje dobila je i arhitektica Rita Počekaj koja je na području Grožnjana projektirala obnovu ili gradnju nekoliko stambenih i poslovnih zgrada, te obnovu crkvice sv. Marije od Baštije uz rijeku Mirnu, sve uz očuvanje kulturno – povijesne baštine. Dobitnik zahvalnice je i Dario Šaule, obrtnik građevinske mehanizacije koji je u proteklim godinama obavljao niz poslova na održavanju lokalnih cesta i drugim sličnim poslovima na korist svim građanima. U ime nagrađenih zahvalila je Rita Počekaj. U prigodnom kulturno – umjetničkom dijelu sjednice sudjelovali su glazbenici Drago Chris Fistonich (bariton), Lovro Korošec (bariton) i Rebeka Pregelj (sopran) uz umjetničko vodstvo dr. Berislava Jerkovića (klavir). 

U petak svirka, u nedjelju šah 

Prije početka svečane sjednice Općinskog vijeća održana je svečana misa posvećena nebeskim zaštitnicima Grožnjana koju su vodili župni vikar iz Umaga Branimir Šapina i domaći župnik Miroslaw Paraniak, a u okviru slavljenja Dana općine organizirane su izložbe i prezentacije. Otkrivena je i spomen bista kiparu Aleksandru Rukavini, idejnom začetniku Grada umjetnika. Ove godine otkazani su svi ranije planirani koncerti i zabavni sadržaji, u petak navečer će svirati polaznici Glazbenog tečaja, dok će u nedjelju biti održan tradicionalni šahovski turnir.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater